5 meest voorkomende misverstanden bij aflossingsvrije hypotheken

Een aflossingshypotheek is slecht! Dit is een van de vele berichten die ik mijn naaste omgeving hoor. Maar is dit nou wel zo? En waarom is een aflossingsvrije hypotheek dan zo slecht? In deze blog komt u achter de meest voorkomende misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek.

De aflossingsvrije hypotheek heet de aflossingsvrije hypotheek omdat deze niet hoeft worden afgelost.

Dit is natuurlijk niet juist. De hypotheek dient zeker afgelost te worden alleen zit hier geen vast schema in zoals bij de Lineaire hypotheek of de Annuïteiten hypotheek. De looptijd van hypotheken is meestal 30 jaar en na deze looptijd dient de lening (hypotheek) alsnog afgelost te worden. Je betaald maandelijks alleen de rente van de aflossingsvrije hypotheek en hierdoor heb je lage maandlasten. Kortom de aflossingsvrije hypotheek dient na de looptijd alsnog volledig afgelost te worden.

De goedkoopste Hypotheek is de aflossingsvrije hypotheek.

Deze veelgemaakte fout is wel begrijpelijk. De maandlasten bij de aflossingsvrije hypotheek zijn ten opzichte van de lineaire en annuïtaire hypotheek erg laag. Je betaald over de aflossingsvrije hypotheek echter wel de hoogste hypotheekrente. De geldverstrekkers rekenen namelijk een renteopslag wanneer er geen aflossing plaats vind. Op den duur ben je met een aflossingsvrije hypotheek dus duurder uit.

Mijn aflossingsvrije hypotheek is geen risico aangezien mijn huis overwaarde heeft.

Zelfs met overwaarde kan de aflossingsvrije hypotheek een risico vormen. Wanneer u de hypotheek verlengd (na een periode van 30 jaar) word deze nieuwe hypotheek getoetst op basis van het inkomen. Het inkomen kan worden beïnvloed door het pensioen. Verder vervalt de hypotheekrenteaftrek na een periode van 30 jaar.

Dit houdt in dat de brutomaandlast, netto wordt. De hypotheek verhuisd daarom ook van box 1 naar box 3. Wat dus betekend dat de hypotheek een stuk strenger getoetst wordt op basis van het inkomen.

 

Een aflossingsvrije hypotheek is altijd slecht.

Vanuit de DNB en de media komen regelmatig berichten naar voren dat je nooit een aflossingsvrije hypotheek moet afsluiten. Naar mijn mening is dat niet altijd het geval, wanneer uw aflossingsvrije hypotheek maar betaalbaar is en in de toekomst ook betaalbaar blijft.  Je kan de aflossingsvrije hypotheek mooi vergelijken met het huren van een woning. De huurder zal nu en in de toekomst ook huur moeten betalen.  Daarom is het als wooneigenaar ook niet erg om voor een gedeelte van de woning een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Deze maandelijkse last zal meestal nog goedkoper zijn dan de huur van een vergelijkbare woning.

Wanneer je met pensioen bent gegaan kan je je aflossingsvrije hypotheek niet meer verlengen

Aan het einde van de hypotheek moet je deze dus aflossen. Wanneer je hier niet genoeg geld voor hebt en de woning niet wil verkopen kan je meestal een nieuwe hypotheek afsluiten bij je huidige of een nieuwe geldverstrekker.  Dit betekend echter wel dat je inkomen voldoende moet zjin  houd er daarom ook rekening mee dat je pensioeninkomen een flink stuk lager ligt dan je huidige inkomen.

Tip: Soms kan het handig zijn om je hypotheek minstens 10 jaar voor het bereiken van de pensioen gerechtigde leeftijd open te breken. Dit heeft namelijk als voordeel dat geldverstrekkers gaan rekenen met het huidige inkomen en niet het inkomen van 20 jaar geleden. Bekijk tijdens dit afsluiten ook goed of de hypotheek nog goed te betalen is met het pensioen inkomen.

 

Slot

U bent nu op de hoogte van de grootste misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek en u kan nu dus ook weloverwogen de keuze maken of deze hypotheek bij uw wensen past.

Mocht u meer informatie willen over het afsluiten van hypotheken of mocht u een hypotheek willen afsluiten. Dan kan contact opnemen met een van onze medewerkers via de contactpagina Ludwig financieel advies

 



Ludwig Financieel Advies