Alles over het eigen risico van uw verzekering

Een eigen risico is toch alleen van toepassing op een zorgverzekering? Dit is echter niet het geval er kan ook een eigen risico van toepassing zijn bij uw autoverzekering. Een groot gedeelte van de verzekerden heeft geen idee dat er eigen risico van toepassing is op zijn/haar verzekering laat staan hoe hoog deze is. Weet u wel wat het eigen risico is op uw verzekering en wat deze voor betekenis heeft. In deze blog gaan we dieper in op het eigen risico en de spelregels hiervan.

Wanneer komt het eigen risico voor?

Een autoverzekering is verplicht en hierdoor moet u minimaal een WA dekking afsluiten. De WA dekking houd in dat de verzekeraar de schade vergoed als jij per ongeluk schade veroorzaakt aan de anderen met uw auto. Wanneer u hierop schade claimt is er nooit sprake van een eigen risico. Er is echter wel een grote kans dat de premie stijft doordat uw schadevrije jaren verminderd worden.

De WA dekking is dus de minimale dekking voor uw autoverzekering. Toch zien we vaak dat deze dekking uitgebreid wordt naar een beperkt casco- of een allrisk dekking. Dit komt voornamelijk voor als het gaat om een duurdere auto. Deze verzekeringen bieden namelijk ook schade aan uw eigen auto. De allrisk variant biedt in meer scenario’s dekking dan de beperkte cascoverzekering. Wanneer u de schade aan uw eigen auto claimt word er vaak een eigen risico in rekening gebracht.

Schade claimen op een allrisk verzekering

Bij een allriskverzekering moet u de schade altijd claimen bij je eigen verzekeraar. Dit geldt dus ook als er iemand anders aansprakelijk is. Dit houdt dus in dat de voorwaarden van uw eigen verzekering van toepassing zijn. In de meeste gevallen moet u dan zelf het eigen risico betalen en word deze later verhaalt op de aansprakelijke partij. U krijgt het geld dus in de meeste gevallen wel terug maar u dient deze wel eerst te betalen.

Waarom bestaat er een eigen risico?

De schadevergoedingen op autoverzekeringen worden steeds hoger. Doordat deze premiestijging plaatsvind stijgen de premies van de autoverzekeringen mee. Doormiddel van het eigen risico word er voorkomen dat de verzekeringen onbetaalbaar worden. Het eigen risico voorkomt namelijk dat er kleine schades geclaimd worden op de verzekering. Al deze kleine claims samen lopen namelijk op tot een hoog bedrag.

Bij grotere schade claims betaal je het gedeelte eigen risico zelf. Dit scheelt tevens in het totaalbedrag van alle schadeclaims die gedaan worden. Wanneer u bereid bent om een groter bedrag voor uw eigen rekening te nemen kan u ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. U krijgt in ruil hiervoor een korting op uw maandelijkse premie.

Hoogte eigen risico

Bij veel verzekeraars varieert het standaard eigen risico van €150 tot €250. Het is echter bij een aantal verzekeraars mogelijk om uw eigen risico af te kopen met een hogere maandelijkse premie. U kan ook een hoger eigen risico aanvragen waardoor u een korting krijgt op uw maandelijkse premie. Het eigen risico wordt meestal hoger wanneer u de schade laat repareren bij een hersteller waar uw verzekeraar niet mee samen werkt.

Dit verschil kan oplopen in de honderden euro’s. Let dus goed op of de hersteller is aangesloten bij uw verzekeraar. U kan deze herstellers tevens vinden op uw groene kaart en in de voorwaarden die u heeft afgesloten bij uw verzekering.

Slot:

We hopen dat u meer kennis heeft over het eigen risico en welke betekenis deze heeft. Wanneer u meer informatie wilt over het afsluiten van een autoverzekering of een van de vele andere verzekeringen. Neem dan een kijkje in een van onze verzekeringsartikelen.

Mocht u andere vragen hebben of een verzekering af willen sluiten, neem dan gerust contact op met ons via de Ludwig contactpagina.Ludwig Financieel Advies