Autoverzekering voor beginners

Gefeliciteerd met het behalen van je rijbewijs! Misschien wordt het nu wel tijd voor je eerste autootje en daar hoort natuurlijk een autoverzekering bij. Hoe werkt dit precies en zijn er nog dingen waar je op moet letten tijdens het afsluiten van je eerste autoverzekering? In deze blog gaan we samen met jou de verzekering stapsgewijs doorlopen, zodat jij precies weet wat je allemaal nodig hebt voor het afsluiten van je eerste autoverzekering.

Autoverzekering:

Yes eindelijk je rijbewijs binnen! Een eigen auto is een mooie volgende stap. Hiervoor moet je echter zelf een autoverzekering af sluiten. Het is alleen nogal lastig om al de verzekeringen met elkaar te vergelijken en te kijken welke voor jouw situatie het voordeligst is. Zo heb je namelijk verschillende autoverzekering die per situatie goed bekeken moeten worden.

De soort dekking word vaak bepaald door de volgende factoren: autowaarde, leeftijd en de dekking die u wenst op uw auto. Wat verder belangrijk is om te weten is dat je begint met 0 schadevrije jaren op je autoverzekering. Elk jaar dat je geen schade maakt aan je auto of aan die van iemand anders bouw je een schadevrij jaar op. Met dit schadevrije jaar krijg je korting op je verzekering dus des te langer je zonder schade rijdt des te meer korting je krijgt op je verzekering.

Voor het afsluiten van een autoverzekering heb je volgende gegevens nodig:

Persoonsgegevens:

Voor het afsluiten van een verzekering zijn altijd persoonsgegevens vereist. Je moet hierbij denken aan de volgende dingen:

 • achternaam
 • adres
 • contactgegevens (telefoonnummer en email adres)

Je moet deze gegevens van de hoofdbestuurder hebben en van de kentekenhouder. In de meeste gevallen is dit dezelfde persoon maar mocht dit niet het geval zijn dan dient u deze gegevens wel bij de hand te hebben tijdens het aanvragen.

Gegevens van de auto:

Voor het afsluiten van een autoverzekering heb je natuurlijk de gegevens van de auto nodig. De gegevens die vaak worden gevraagd bij het afsluiten van een autoverzekering zijn:

 • Merk van de auto (bijvoorbeeld Mercedes)
 • Model (Bijvoorbeeld G63)
 • Bouwjaar (Bijvoorbeeld 2018)
 • Kenteken (X-999-XX)
 • Meldcode (deze vindt u in deel 1B van het kentekenbewijs of de kentekencard)
 • Dagwaarde (wat de auto op dat moment waard is)
 • Totale waarde accessoires ( denk aan navigatieapparatuur,schuifdak of sportvelgen)

De waarde van de accessoires wordt meestal alleen naar gevraagd wanneer de waarde hiervan boven een bepaald bedrag ligt. Deze gegevens zijn van groot belang voor de verzekeringsmaatschappij en dienen daarom ook goed ingevuld te worden.

Gegevens gebruik:

Om een goede verzekering te kiezen heeft de verzekeringsmaatschappij een duidelijk beeld nodig van uw gebruik met de auto.  De premie ziet er namelijk anders uit als u minder dan 5000 kilometer per jaar rijdt als dat u 40000 kilometer op jaarbasis rijdt. Voor de aanvraag zijn vaak de volgende gegevens nodig.

 • Aantal kilometers op jaarbasis (ruime schatting)
 • Persoonlijk/Zakelijk gebruik (of beide)
 • Btw verrekenbaar

De Btw is meestal alleen verrekenbaar wanneer je de auto ook zakelijk gebruikt. Verder is het van belang om zakelijk gebruik door te geven ook al is dit gebruik minimaal.

Keuze juiste dekking

Na al deze gegevens te hebben ingevuld kan u een keuze maken tussen de manier waarop u uw auto verzekerd wilt hebben.  Binnen de verzekeringen word er meestal onderscheid gemaakt onder de volgende manieren van verzekeren.

Wa dekking:

Ook wel de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Dit is de basisverzekering en is verplicht in Nederland. Dit is de verzekering met de minste verzekerde gevallen. De WA dekt namelijk de schade die u met uw auto aan de auto van anderen toebrengt.

Wa + beperkt casco:

De Wa + beperkte casco dekking dekt evenals de WA verzekering schade die u aan een ander aanbrengt. Deze verzekering is echter uitgebreider en dekt ook de volgende vormen van schade: inbraak, diefstal, brand, ontploffing, storm, ruitschade,joyriding en aanrijding met dieren.

Wa volledig casco

Dit is de meest uitgebreide verzekeringsvorm van de 3. U bent verzekerd tegen de schades die hierboven benoemd zijn maar omdat dit de meest complete verzekering is biedt deze ook dekking tegen vandalismeschade en schade aan uw eigen auto (ook bij eigen schuld)

De premie van de verzekering is afhankelijk van de manier waarop uw verzekerd wil worden en de gegevens van bestuurder en auto. Des te meer u wilt verzekeren des te hoger de premie. Verder worden er meestal nog aanvankelijke vragen gesteld zoals : wilt u een schadeverzekering voor inzittenden of wilt u een verkeersrechtsbijstandverzekering.

Betaalgegevens

Wanneer u de verzekering wilt afsluiten dient u natuurlijk ook uw betaalgegevens achter te laten. U krijgt meestal de keuze per welke termijn u wilt betalen zodat dit helemaal naar uw wens is. verder heeft u de keuze tussen automatische incasso en acceptgiro.

Wij raden u aan om per maand te betalen aangezien u dan een duidelijk overzicht heeft van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven.

Slotvragen

Tot slot dient u nog een paar slotvragen in te vullen die meestal niet relevant zijn bij je eerste verzekering. Kijk deze vragen toch nog even goed door om er zeker van te zijn dat uw verzekering op de gewenste manier doorgevoerd wordt.

 

Slot

U weet nu precies hoe een polisblad in elkaar zit en hoe u deze het beste in kan voeren. Na het invoeren van het polisblad geven wij de verzekeringsaanvraag door aan de maatschappij waarbij u dit wenst.

Bent u geïnteresseerd in het afsluiten van een autoverzekering. Twijfel dan niet en neem contact met ons op om u te adviseren over de beste autoverzekering voor uw situatie.  Neem daarom contact op met Ludwig financieel advies.

 

 Ludwig Financieel Advies