De Hypotheekrente verwachtingen

Nu de Corona in ons mooie Nederland weer afzakt is het misschien een mooi moment om te kijken naar de verwachte Hypotheekrente. In deze blog komt u er achter wat onze verwachtingen zijn over de hypotheekrente en wat voor invloed dit kan hebben op uw situatie.

Hypotheekrente in de corona tijd:

Als we terug kijken na de eerste paar maanden van 2020 dan kunnen we zien dat de hypotheekrente een klein dalende trend volgde. Dit was als het ware een vervolg op de eerdere lichte daling van het jaar daarvoor namelijk 2019. Dit was allemaal totdat het corona virus uitgroeide tot een pandemie die bijna de gehele economie tot stilstand dwong.

Deze Pandemie zorgde er onder andere voor dat de hypotheekrente voor het eerst sinds jaren weer is opgelopen. Dit heeft de Europese Centrale Bank gedwongen om in te grijpen. Aan de hand van deze gegevens zullen we hieronder de renteontwikkeling en de renteverwachting bespreken.

Gevolgen van de corona crisis voor de hypotheekrente:

Het klinkt u vast niet gek als ik u zeg dat de corona crisis voor een hoop onzekerheid heeft gezorgd op de financiële markt. Door de corona crisis verloren veel bedrijven grote gedeeltes van hun winsten en kwamen in de knel met het terugbetalen van schulden. Normaliter doet de Nederlandse economie het erg goed maar deze coronacrisis heeft ons hard geraakt. De banken houden daarom ook rekening met kredietverliezen en zij hebben ook moeite met het aantrekken van geld om uit te lenen. Dit heeft als gevolg dat de economie zich in diepere schulden werkt om de economie op te beuren. Door deze actie komt er meer kredietrisico en word het lenen van geld duurder.

In de onderstaande grafiek is dit goed te zien. Deze grafiek geeft de Nederlandse staatsrente weer in de afgelopen 10 jaar. In maart liep de kapitaalmarktrente met een hoog tempo op. Dit is een belangrijke graadmeter voor de langere hypotheekrente zoals degene met een rentevaste periode van 30 jaar.

Het Europese steunpakket.

De coronacrisus dwingt de Europese centrale Bank tot een ingreep. Deze hadden al een steun plan van 1 biljoen aangekondigd. In juni gaven ze aan dat er nogmaals 600 miljard euro vrij kwam. Met deze massale bedragen wil de ECB ervoor zorgen dat er voldoende geld beschikbaar blijft om uit te lenen en zo te voorkomen dat de rentes nog verder omhoog gaan.

De verwachtingen voor de rest van het jaar

Zoals het nu lijkt hebben de maatregelen van de Europese Centrale bank het gewenste effect. Na de stijging in het begin van het jaar lijken de rentes nu weer te stabiliseren. Daarom verwacht LudwigFinancieel advies dat de hypotheekrentes voorlopig op dit niveau blijven.

Met de uitbreiding van het noodpakket houdt de Europese Centrale Bank rekening met langdurige ondersteuning van de economie. Zij hebben namelijk aangegeven dat zij tot juni 2021 de rentes blijven drukken door obligaties op te kopen.

Mogelijke ontwikkelingen die het proces kunnen verstoren:

Er zijn 2 ontwikkelingen die voor een mogelijke verstoring van het reddingspakket van de Europese Centrale bank kunnen zorgen.

  • De risico’s voor de banken nemen toe. Dit kan bijvoorbeeld door het verslechteren van de arbeidsmarkt en hierdoor lopen de marges op.
  • Het Duitse Constitutioneel Hof kan een uitspraak doen wat mogelijke gevolgen heeft voor de corona aanpak van de Europese Centrale Bank. Dit kan dus betekenen dat het plan deels gewijzigd word en dit heeft gevolgen voor de hypotheekrente.

Advies:

Al deze ontwikkelingen nemen niet weg dat de hypotheekrente nog altijd erg laag is en het biedt dus een mooie kans om een hypotheek af te sluiten. Verder zijn er kansen voor huizenbezitters die hun hypotheekrente willen verlagen.

Slot:

Als u de blog goed heeft gelezen weet u nu wat voor gevolgen de corona crisis had op de financiële markt. Verder hebben wij u op de hoogte gesteld van de verwachtingen met betrekking tot de hypotheekrente.

Mocht u toch vragen hebben over de hypotheekrente en benieuwd zijn naar de mogelijkheden die er zijn voor uw hypotheek. Dan kan u contact opnemen via de Ludwig Financieel advies contactpagina. Een van onze medewerkers helpt u graag.Ludwig Financieel Advies