De cybercriminaliteit is de afgelopen jaren explosief gestegen. Het is tegenwoordig niet meer gek om een fishingmailtjes te krijgen of een appje van een internetoplichter. Maar wist u dat er een verzekering tegen deze cybercriminaliteit in het leven is geroepen. In deze blog gaan we dieper in op de cyberverzekering en hoe deze in zijn werk gaat.
Verklaring stijging
Dit jaar is de cybercriminaliteit explosief gestegen. Het is zelfs zo dat het aantal meldingen van cybercriminaliteit bijna verdubbeld is ten opzichte van vorig jaar. Dit hangt naar onze mening erg samen met de uitbraak van het coronavirus. Doordat het thuiswerken toenam steeg de kans op succes van de cybercriminelen. Deze stijging is echter niet tijdelijk en zal in de komende jaren ook steeds verder oplopen. Digitalisering speelt een steeds grotere rol in ons leven en het online betalen is ook niet meer weg te denken. Kortom een interessante ontwikkeling voor cybercriminelen met een steeds hogere winst.

Cyberverzekering particulier of zakelijk
Het is zowel mogelijk om je particulier of zakelijk tegen cybercriminaliteit te verzekeren. Zoals eerder vermeld komt dit steeds vaker voor en daardoor word deze verzekering ook steeds populairder. De cyberverzekeringen bieden dekking voor alle inwonende gezinsleden. Tevens zijn uitwonende kinderen tot een leeftijd van 27 jaar meeverzekerd op een particuliere cyberverzekering. Let op u kan geen zakelijke schade claimen op uw particuliere polis.
Wat valt onder de dekking van een cyberverzekering
Zoals u waarschijnlijk wel weet zijn er meerdere vormen van cybercriminaliteit. Er zijn namelijk meerdere manieren om in te breken op bijvoorbeeld uw telefoon of computer. Wij hebben hier onder voor u een aantal vormen achter gelaten. Deze zijn meestal standaard gedekt. Kijk altijd in de polisvoorwaarden om er zeker van te zijn dat deze gedekt zijn.
Verlies van geld op uw online rekening
Hierin zijn verschillende varianten mogelijk. Zo kan er geld van uw rekening gehaald worden door malware, hacking en phising. Tevens het frauduleus gebruik van uw creditcard of bankpas in de vorm van contante opname of aankoop gedekt.
Identiteitsfraude
Hiermee word bedoeld dat uw identiteit misbruikt word op het internet. Dit komt zowel voor bij bedrijven als particulieren. U kan hierbij bijvoorbeeld denken aan het bestellen van diensten of producten op uw naam.
Reputatieschade
Dit is aan de orde als uw naam opzettelijk wordt aangetast. Dit kan voorkomen als gevolg van negatieve geplaatste online berichten, privacygevoelige informatie of beledigingen. U kan zich hier tegen laten verzekeren. De verzekering zorgt dat deze berichten worden verborgen of indien mogelijk zelfs verwijderd.
Cyberafpersing
Bij cyberafpersing worden meestal uw bestanden vergrendeld. De bestanden zijn hierdoor voor u niet meer toegankelijk. U moet hiervoor vaak een borgsom betalen die erg hoog is.
Privacy breuk
Het gaat hierbij om verlies van persoonsgegevens van u of iemand die is opgeslagen op uw computer. Tevens is beschadiging ook vaak gedekt op de verzekering.

Wat is er verzekerd
Bij de meeste verzekeraars zijn de volgende zaken gedekt onder de cyberverzekering:
- Hulpverlening
- Hulp bij identiteitsfraude
- Onderzoekskosten naar de omvang en de oorzaak van het incident
- Computerhulp
- Schadevergoeding bij verlies van geld op de rekening
- Hulp bij het verwijderen van berichten die uw reputatie hebben aangetast
- Het vergoeden van kosten bij inbreuk op de privacy en identiteitsfraude
Slot:
we hopen u voldoende geïnformeerd te hebben over de Cyberverzekering. Mochten er nog vragen zijn over een cyberverzekering of mocht u er een af willen sluiten. Neem dan gerust contact met ons op over uw mogelijkheden.
