Extra aflossen van een hypotheek

Het aflossen van een hypotheek is het terugbetalen van het geleende bedrag binnen je hypotheek. In de meeste gevallen doe je dit al door maandelijkse lasten te betalen.  De gemiddelde duur van een hypotheek is 30 jaar. Dus na het betalen van 30 jaar aan maandelijkse lasten heb je je complete hypotheek afbetaald.  Maar is er geen mogelijkheid om de hypotheek eerder compleet te hebben afgelost? En wat voor voordelen en nadelen heeft het vroegtijdig aflossen van een hypotheek? Zijn er nog andere dingen waarmee ik rekening moet houden tijdens het extra aflossen van mijn hypotheek? Aan het einde van deze blog weet u meer over deze vragen en heeft u een beter beeld of extra aflossen wat voor u is.

Extra aflossen

We hebben het over extra aflossen als je meer aflost dan van tevoren is afgesproken. Het wordt daarom ook wel eens vervroegd of versneld aflossen genoemd. De mate waarin dit extra aflossen mogelijk is verschild per situatie en per maatschappij waarbij u de hypotheek hebt afgesloten.  In de meeste gevallen is het mogelijk om 10% van de hypotheek extra boetevrij af te lossen.

Er zijn hiervoor 2 opties

  • in een keer een extra bedrag overmaken
  • je termijnbedrag laten verhogen.

Het is bij de meeste hypotheken dus mogelijk om 10% boetevrij af te lossen. Mocht je meer willen aflossen betaal je over dit bedrag dus een boete.  Het percentage wat je boetevrij mag aflossen verschilt wel per maatschappij. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden binnen uw hypotheek of zou u graag uw hypotheek willen oversluiten? Dan kan u gerust contact met ons opnemen via de Ludwig Financieel Advies contactpagina.

Is extra aflossen verstandig

Je denkt misschien als ik het geld over heb is het toch verstandig om extra af te lossen. Toch is verschild dit per situatie en is dit dus afhankelijk van het type hypotheek en het type persoon dat je bent. De gevolgen van aflossen zijn voornamelijk anders bij een spaarhypotheek of een levenshypotheek. We hebben voor u de algemene voordelen en nadelen op een rijtje gezet. De situatie is echter per persoon verschillend en dus raden wij u aan om contact met ons op te nemen voor een persoonlijk advies.

Algemene voordelen

  • Je maandlasten worden lager: doordat je schuld daalt, worden je maandelijkse lasten ook lager. Je totale verschuldigde bedrag wordt lager, de rentekosten dalen en dit betekend automatisch dat je per maand minder hoeft te betalen.
  • Kleinere kans op restschuld:  Als je je huis verkoopt, kun je met een schuld blijven zitten.  Dit is alleen het geval als je huis minder opbrengt dan dat je nodig hebt voor het aflossen van je hypotheek.  Hoe meer jij hebt afgelost hoe minder groot de kans is dat je met een restschuld blijft zitten.
  • Je hypotheekschuld daalt: door aflossing op je hypotheekschuld daalt de schuld
  • Mogelijk lagere hypotheekrente:  De verhouding tussen de waarde van je huis en de hypotheekschuld bepaald in welke tariefklasse je hypotheek zit. Wanneer je extra aflost daalt je schuld en valt je hypotheek misschien in een lagere tariefklasse.  Dit kan er voor zorgen dat je hypotheekrente daalt.

Algemene nadelen

  • Het geld zit in je huis: Al het geld wat je gebruikt om je hypotheek af te lossen kan je logischerwijs niet meer gebruiken voor andere zaken. Misschien heb je op dit moment het geld niet hard nodig maar in de toekomst wel. Je kan dan echter niet meer bij dit geld en het zit dus als het ware vast in je huis.
  • Fiscale gevolgen: Voor bepaalde hypotheken kan extra aflossen fiscale gevolgen hebben. Benieuwd of dit bij jou situatie van toepassing is neem gerust contact op.

Slot

Wij hopen u zo voldoende geïnformeerd te hebben over het extra aflossen van een hypotheek. Bent u benieuwd naar de redenen om versneld af te lossen? lees dan eens deze blog over redenen om versneld af te lossen. Mocht u graag persoonlijk advies willen hebben over uw situatie neem dan gerust contact met ons op.Ludwig Financieel Advies