Hypotheek afsluiten op een tweede huis

U bent op vakantie en bij een regionale makelaar ziet u het vakantiehuis van uw dromen. Maar hoe zit dit precies met een hypotheek op het 2e huis? Werkt dit hetzelfde als de hypotheek op uw eerste huis of is werkt dit anders? Zit er verschil tussen een hypotheekaanvraag in het binnenland of in het buitenland? Aan het einde van deze blog weet u meer over het aanvragen van een 2e hypotheek in het binnen en buitenland.

Manieren om een 2e hypotheek af te sluiten

Het afsluiten van een hypotheek op een 2e huis gaat heel anders in zijn werk dan het afsluiten van een hypotheek op uw eerste huis.  Bij het afsluiten van een hypotheek op een 2e huis heb je 2 verschillende mogelijkheden om de woning te financieren.  De 2 manieren om je tweede hypotheek te financieren zijn:

  • Met een investering- of vastgoedhypotheek
  • Door het verhogen van de hypotheek op je eigen woning. Dit is echter alleen mogelijk als uw eigen woning overwaarde heeft.

Het aanvragen van een 2e hypotheek is dus nog wel een lastig geval. Veel banken doen namelijk niet aan een investering- of vastgoedhypotheek. Verder zijn de regels voor de maximale hypotheek anders geregeld en zijn de rentes hoger. Maar met onze professionele hulp wordt het in ieder geval een stuk makkelijker.

2e woning financieren met een investeringshypotheek

Het is eerst aan te raden om te kijken of uw woning voldoende overwaarde heeft. Wanneer dit namelijk het geval is, is het aan te raden om de hypotheek hiermee uw tweede woning te financieren.  Mocht dit niet het geval zijn biedt een investeringshypotheek een uitkomst. Met deze hypotheek is het namelijk mogelijk om een hypotheek af te sluiten op uw tweede woning. Er zijn echter wel een aantal dingen waarmee u rekening dient te houden. U dient met de volgende zaken rekening te houden:

Eigen ingebracht geld

Wanneer je een hypotheek voor uw tweede huis wil afsluiten heeft u tenminste een bepaald bedrag nodig om zelf in te brengen. Het verschilt per bank hoe zon groot percentage je precies van de som financieren. U moet rekening houden met een percentage van maximaal 70-80% aan hypotheek. De rest van het bedrag zal u dus zelf in moeten leggen. Een optie is om de hypotheek op je eigen huis te verhogen. Dit heeft echter dan wel weer invloed op de hoeveelheid geld die u mag lenen. Kortom een mooie puzzel om samen op te lossen.

Banken die een tweede woning financiëren

Zoals eerder aangegeven financieren niet alle banken een 2e hypotheek. Verder is de mogelijkheid van financieren per situatie verschillend en word dit door de verschillende maatschappijen anders bekeken. Op het moment van schrijven financieren de volgende organisaties een hypotheek voor een tweede huis.

  • Rabobank
  • ABN Amro
  • ING
  • NIBC
  • BLG wonen

Wij als Ludwig Financieel Advies hebben veel contacten met deze maatschappijen en kunnen u daarom ook erg goed helpen. Kom gerust een keer langs voor een adviesgesprek!

Verhuur of een vakantiewoning

Het is voor een hypotheek erg belangrijk om te weten wat de functie is van de tweede woning. Wordt het huis gebruikt voor recreatie of is het een huis voor de verhuur?  Dit is erg belangrijk om te weten aangezien voor beide gevallen andere regels gelden.

Verhuur

Wanneer je een huis verhuurt mag je de huurinkomsten namelijk meerekenen bij het afsluiten van de hypotheek.  Bij het afsluiten van een hypotheek wordt er bij een vakantiehuis getaxeerd op basis van de verhuurde staat, wat meestal wat lager ligt.

Recreatiewoning

Voor een recreatiewoning gelden weer andere regels dan voor huizen in de verhuur. Zo worden heel aantal recreatiewoningen niet gefinancieerd. Veel banken financieren namelijk geen huizen/bungalows. op vakantieparken.

Tweede hypotheek in het boxenstelsel

De tweede hypotheek valt in box 3. Verder is de hypotheekrente niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting, maar het is hierdoor wel mogelijk om een deel van de som aflossingsvrij te financieren. Dit zorgt ervoor dat de maandlasten van u niet extreem hoog worden. De meeste banken accepteren dat 45-60% van het huis aflossingsvrij wordt afgelost.

Over aflossingsvrije hypotheken bestaan nog wel een aantal misverstanden. Het is zeker een aanrader om u hier over in te lezen voordat u een aflossingsvrije hypotheek afsluit. Check daarom hier de blog over aflossingsvrije hypotheken.

2e woning financieren met overwaarde van eigen woning

Wanneer u voldoende overwaarde op uw woning heeft is het mogelijk om uw hypotheek te verhogen en zo dus uw tweede huis te financieren.  Tegenwoordig moet een hypotheek voor een woonhuis in 30 jaar helemaal afgelost worden. Bij het verhogen van de hypotheek voor de aanschaf van een tweede woning hoeft dit echter niet.

veel banken accepteren dat 50% tot 65% van het huis aflossingsvrij wordt gefinancieerd dit zorgt er voor dat de maandlasten behoorlijk naar beneden gaan. De hypotheek is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Zowel de waarde van het huis als de schuld horen thuis in box 3.

Slot

ik hoop dat u nu meer weet over het afsluiten van een tweede hypotheek en welke dingen hier precies bij komen kijken. Mocht u geïnteresseerd zijn in het afsluiten van een 2e hypotheek, neem dan gerust contact met ons op voor een adviesgesprek.

 Ludwig Financieel Advies