Hypotheek voor een huis in het buitenland

U bent van plan om in het buitenland te gaan wonen of een vakantiehuis in een warm vakantieoord te kopen. Allemaal leuk en aardig maar hoe zit dat met het aanvragen van een hypotheek in het buitenland? Kan ik dit gewoon in Nederland regelen? Zit er verschil tussen bepaalde vakantielanden en hoe zit dat met het regelen van de hypotheek. In deze blog gaan we hier dieper op in en aan het einde heeft u meer kennis over een hypotheek in het buitenland.

Hoe sluit ik een hypotheek voor een huis in het buitenland?

Het maakt in principe niet echt uit of het om een vakantiehuis of een woonhuis gaat in het buitenland. Een hypotheek voor een huis in het buitenland is vrij ingewikkeld. Het is vrijwel nooit mogelijk om dit in Nederland te regelen. Je krijgt daarom ook vaak te maken met buitenlandse banken voor het afsluiten van hypotheken.  In deze blog gaan we dieper in op de punten waar je op moet letten.

Woonhuis in het buitenland

Wanneer je een hypotheek voor een woonhuis wil afsluiten dan sluit je in de meeste gevallen een hypotheek af in het land waar je gaat wonen. Dit is zeker het geval als het gaat om landen die verder weg liggen, bij deze hypotheken kan je meestal niet of nauwelijks een goede en voordelige hypotheek vinden in Nederland.

Hierbij kan je meestal beter een hypotheekadviseur in het land waar u de woning heeft gekocht in schakelen. Deze hypotheekadviseurs zijn meestal goed op de hoogte van de regels en taal van een land dat u minder goed kent. Een adviseur regelen in het land van herkomst is naar onze mening wel echt een must, zonder deze adviseur loop je het risico om een hypotheek af te sluiten die helemaal niet bij je behoeftes aansluit.

Vakantiewoning in het buitenland

Net zoals bij een normale hypotheek in het buitenland is het regelen van een hypotheek van een vakantiehuis in het buitenland in Nederland erg lastig.  Bij een aantal landen is er nog wel een mogelijkheid om de hypotheek van een vakantiewoning te regelen. De landen waarbij een aantal Nederlandse banken financieren zijn: België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en in sommige gevallen ook Italië. Deze banken bieden hypotheken aan voor recreatiewoningen, voor deze hypotheek moet je wel aan de volgende eisen voldoen.

  • Gezamenlijk inkomen moet boven een x bedrag liggen
  • De prijs van de woning moet binnen een bepaalde grens liggen
  • De hypotheek moet binnen 20,25 of 30 jaar afbetaald worden

De bank wil trouwens maar 80% van de afkoopsom financieren en de rest van het geld zou dus vanuit eigen bijdrage gefinancieerd moeten worden.  Omdat deze hypotheken via een Nederlandse bank gaan kunnen wij u hierbij voorzien van advies. Bent u geïnteresseerd in een advies gesprek neem dan contact op met ons via de contactpagina Ludwig Financieel Advies.

Tip: voor de verhuur van woningen gelden er soms andere voorwaarden. Bedenk dus goed wat je doelen zijn met het vakantiehuisje en geef dit door aan de adviseur en aan de bank waarbij u de hypotheek afneemt.

Belasting

Het is dus erg ingewikkeld om een hypotheek in het buitenland te regelen, het is daarom van belang om goed advies in te winnen. Het is naast het verdiepen in de hypotheek erg belangrijk om je te verdiepen in de belastingregels van het land waarin je een huis koopt.  Ga je in het land wonen dan vallen je, vermogen, inkomen en hypotheek onder de regels van dat land. Bij de aankoop van een vakantiewoning krijg je zowel te maken met de regels in het land waar het vakantiehuis staat als de belastingregels in Nederland.

Een tweede woning valt in Nederland in belasting box 3. Voor je vakantiehuis geldt dus dat deze de schuld verminderd met de schuld die je nog moet afbetalen aan de woning. Het bedrag dat hier uiteindelijk van overblijft tel je op bij je spaargeld en beleggingen en eventuele andere schulden trek je van dit vermogen af. Mocht je vermogen dan hoger zijn dan de heffingsvrije grens dan betaal je 1,2 % aan vermogensredementsheffing.

Maar in het land waar de woning gevestigd is moet je meestal ook belasting betalen over de woning. Binnen de EU zijn er afspraken gemaakt over het betalen van belasting over vakantiehuizen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om dubbel belasting te betalen dit kan je nachecken bij de belastingdienst.

Slot

Wij hopen u voldoende geïnformeerd over het aanvragen van een hypotheek voor huizen in het buitenland. Zoals u nu weet heeft het aanvragen van een hypotheek in het buitenland nog wel wat voeten in aarde. Mocht u geïnteresseerd zijn in een hypotheek advies gesprek dan kunt u contact met ons opnemen via onze website.Ludwig Financieel Advies