Invloed van Corona op de banensector

Corona raakt ons allemaal maar wat voor gevolgen heeft dit voor uw baan in deze chaotische tijd en hoe zit dit precies met het toekomstperspectief binnen de arbeidsmarkt? Deze blog is vooral een speculatie over de toekomst van de banensector en heeft dus vooral betrekking op de jeugd. Aan het einde van deze blog bent u meer op de hoogte van de invloed van corona op de arbeidsmarkt.

Banensector op dit moment

Volgens de internationale Arbeidsorganisatie staan wereldwijd ongeveer 1 op de 10 banen onder druk. In ons land zijn er bovendien een kwart minder vacatures dan de vorige jaren. Kortom de banensector staat onder druk in Nederland maar ook op wereldwijde schaal.

Door de veranderende maatschappij zijn er tegenwoordig steeds meer flexwerkers. Wat voorheen nog niet als zon groot probleem ervaren werd kan in deze tijd een gigantische verandering betekenen. de flexwerkers hebben namelijk geen langdurige contracten en dus worden deze als eerst beïnvloed door de huidige corona crisis. De flexwerkers hebben namelijk de minste vastigheid en hebben hierdoor een grotere kans om ontslagen te worden.

Begin van je carrière

Door de corona crisis komen meerdere sectoren onder druk te staan en dit zorgt ervoor dat er geen vaak geen nieuwe mensen aangenomen worden door de bedrijven. Er is dus een kans dat je na je studie niet gelijk aan het werk kan binnen de opleiding waarin je hebt gestudeerd. Dit is volgens de internationale arbeidsmarkt een schrikbarende ontwikkeling aangezien de eerste jaren binnen je carrière erg belangrijk zijn voor je verdere ontwikkeling binnen het vak waarin je aan het werk gaat.

Het is verder heel belangrijk dat je de kansen in het begin van je carrière met beide handen aanpakt. Er wordt zelfs gesproken van een ware kapitaalvernietiging voor de hele maatschappij omdat jonge mensen op dit moment thuis zitten.

Hoe denken jongeren er zelf over?

Wat erg opvalt is dat wanneer je met jongeren spreekt zij zich helemaal niet druk maken over de huidige situatie. De jongeren maken zich namelijk meer druk over de huidige klimaatcrisis. Zo zie je op televisie regelmatig demonstraties over het klimaat voorbij komen. De corona crisis wordt dus zwaar onderschat door de huidige generatie en dit klinkt misschien erg apart. Maar hoezo wordt deze crisis zo onderschat en wat is dan de gedachtegang van de meeste jongeren?

De huidige generatie is in een compleet andere context opgegroeid dan de voorgaande generatie. Dit heeft invloed op de manier van denken van deze generatie, zo is de klimaatverandering een makkelijker begrijpbaar iets dan de huidige corona crisis. De huidige generatie denkt dat het allemaal wel weer goed komt zodra er een vaccin is. Maar is dit allemaal wel zo makkelijk en heeft dit echt geen verdere gevolgen? Hoe zit dit bijvoorbeeld met de steeds veranderende huizenmarkt en wat voor invloed heeft dat op deze starters?

Invloed op de huizenmarkt

De economische klap die word veroorzaakt door de huidige crisis heeft ook invloed op de huizenmarkt. Zo wordt er voorspeld dat de huizenprijzen gaan zakken en de huizen voor starters eindelijk wat goedkoper worden. Goed nieuws zou je denken, maar zoals eerder besproken nemen de banen kansen voor jongeren af.  Door deze afname in baankans hebben de dalende huizenprijzen dus geen directe positieve invloed op de jongeren.

Om dit te voorkomen zouden bedrijven meer moeten investeren in jongeren binnen hun bedrijf. Om zo de klap op de economie te verkleinen en de jongeren de kans te geven waar ze zo hard voor hebben gewerkt.

Slot

U weet nu dus meer over de invloed van de corona op de huidige economie en wat dit te betekenen heeft voor de jongeren en misschien uw huidige positie. Zoals eerder aangegeven is dit puur een speculatie.

Zoals hierboven weergegeven wordt verwacht dat de huizenprijzen naar benden zullen gaan.  Bent u geïnteresseerd in het afnemen van een hypotheek dan is het verstandig om je hiervoor te laten adviseren. Mocht u geïnteresseerd zijn in een hypotheekgesprek dan kunt u contact met ons opnemen voor een hypotheekadviesgesprek.  U kan contact met ons opnemen via onze contactpagina Ludwig Financieel Advies.

 

 Ludwig Financieel Advies