Invloed van de studieschuld op de hypotheek

Gefeliciteerd! Je bent eindelijk uitgestudeerd en hebt je eerste baantje aangeboden gekregen. Nu wordt het tijd voor de volgende stap namelijk je eerste huisje. Maar aan je studie heb je nog een fikse studieschuld overgehouden. Heeft dit invloed op uw hypotheek en zo ja hoe zwaar weegt deze studieschuld dan bij de aanvraag van een hypotheek? Aan het einde van deze blog weet u meer over het verband van de studieschuld met de hypotheek.

Minder hypotheek door schuld

Een studieschuld heeft zeker invloed op de maximale invloed van uw hypotheek. Het is echter wel zo dat de studieschuld een stuk minder zwaar weegt dan het hebben van een consumptieve schuld. Binnen de studieschuld zit er echter ook nog een groot verschil tussen het oude en het nieuwe leenstelsel. Ben je benieuwd waar jij onder valt lees dan nog even verder.

De hypotheekverstrekker gaat bij het berekenen van je maximale hypotheek ten alle tijden uit van je oorspronkelijke studieschuld. Wanneer je echter extra aflost mag de verstrekker uitgaan van de oorspronkelijke studieschuld min het extra afgeloste bedrag.

Hypotheekschuld oude leenstelsel

Heb je een studieschuld uit het oude leenstelsel (vóór 1 juli 2015). Dan telt je studieschuld voor 0,75%. Het is nogal lastig om dit zo te begrijpen daarom zal ik hieronder voor u een voorbeeld achter laten zodat u op de hoogte bent van de invloed.

 

Studieschuld: €10.000

Weging oud leenstelsel: 0,75%

Maandelijkse vermindering van hypotheek: €10.000: 0,75= €75 per maand minder . €75 x 12 maanden= €900 per jaar minder aan maximale woonlasten

 

Dit is toch een redelijk bedrag voor een persoon die zijn eerste hypotheek afneemt.  Toch raden we u echt aan om deze studieschuld door te geven om te voorkomen dat u achter komt te lopen op uw hypotheek aflossing.

Hypotheekschuld nieuwe leenstelsel

Het leenstelsel is na september 2015 erg veranderd en dit heeft automatisch ook invloed op de hypotheeklast. Zo is de aflossingsperiode verlengt van 15 jaar naar 35 jaar. Doordat deze periode is verlengd heeft dit minder grote invloed op je maximale hypotheeklast. Door deze wijziging is de weging van het nieuwe leenstelsel verlaagd naar 0,45%. Hieronder volgt een voorbeeld van de invloed van het nieuwe leenstelsel.

 

Studieschuld: €10.000

Weging nieuw leenstelsel: 0,45%

Maandelijkse verminderen van hypotheek: €10.000:0,45= €45 per maand minder. €45 x 12 = €540

 

Dit is aanzienlijk minder dan het oude leenstelsel en daarom is het naar onze mening een goede wijziging geweest.

 

Slot

Voordat u een hypotheek gaat afsluiten is het naar onze mening wel erg belangrijk om eerst een adviesgesprek aan te gaan om er zeker van te zijn dat de hypotheek passend is bij je situatie. Mocht u hier in geïnteresseerd zijn dan kan u contact met ons opnemen via de contactpagina Ludwig Financieel Advies.Ludwig Financieel Advies