Je eerste inboedelverzekering afsluiten

Je hebt net je eerste Hypotheek afgesloten en wilt nu graag uw bezittingen verzekeringen. Om deze bezittingen en andere dingen in uw huis te verzekeren is de inboedelverzekering in het leven geroepen.  Deze verzekering is niet verplicht maar is ten zeerste aangeraden bij de aanschaf van een huis. Het is echter niet gezegd dat de inboedelverzekering ook de zeer dure goederen dekt zoals sieraden en zeer dure apparatuur. Om deze goederen te verzekeren is de kostbaarhedenverzekering in het leven geroepen.

Uitleg inboedelverzekering

Het is bij een inboedelverzekering vaak lastig om de verzekerde waarde te bepalen. Het begrip inboedel is namelijk erg groot en er vallen daarom ook een heel groot aantal dingen onder. Je kan bij inboedel aan de volgende dingen denken: meubels, boeken, kleding en apparatuur. Binnen de inboedelverzekering wordt de volgende stelregel gehanteerd: Alles wat verhuisbaar is valt onder de inboedelverzekering.  De spullen die nagelvast aan de woning zitten vallen onder de opstalverzekering.

Verzekerde waarde

Zoals eerder vermeld is de verzekerde waarde van de inboedelverzekering erg belangrijk. Toch is het erg moeilijk om deze te bepalen aangezien de waarde van bepaalde apparaten moeilijk te bepalen zijn. Het is toch erg belangrijk dat je de waarde niet te laag inschat aangezien dit er voor zorgt dat je bij uitkering van schade niet het gehele bedrag uitgekeerd krijgt. Verder is het ook mogelijk om teveel te laten verzekeren. Dit zorgt ervoor dat u teveel premie betaald maar niet meer krijgt uitgekeerd dan de waarde van de inboedel.

Om de waarde van de inboedel te bepalen zijn er verschillende inboedelmeters beschikbaar. Deze moet je voor het afsluiten van een inboedelverzekering goed doornemen om er voor te zorgen dat je niet onderverzekerd  of over verzekerd bent.

Stijging inboedel

Het is logisch dat in loop van tijd de waarde van je inboedel stijgt. Daarom is het ook erg belangrijk om regelmatig je inboedelverzekering te checken en deze zo nodig bij te stellen. Zo zorg je ervoor dat je niet onderverzekerd bent. Om hieraan tegemoet te komen bieden veel maatschappijen de mogelijkheid van indexatie.  Dit houdt in dat de waarde van je inboedel per jaar procentueel stijgt.

Dit is een mooie optie om te kiezen, maar check altijd zelf de waarde van uw inboedel om er zeker van te zijn dat u niet onderverzekerd raakt. Dit zou namelijk erg zonde zijn van uw inboedel bij schade. Check dus regelmatig!

Benodigde gegevens

Voor de aanvraag van een inboedelverzekering hebben we een aantal gegevens van u nodig om er voor te zorgen dat de maatschappijen hiervan op de hoogte zijn. Hieronder hebben we voor u een duidelijk overzicht aangegeven zodat u precies weet welke gegevens wij nodig zijn voor het aanvragen van de desbetreffende inboedelverzekering.

Algemene vragen

 • soort woning
 • bestemming
 • Bouw materiaal muren
 • Soort dak
 • koop/huurwoning
 • aantal slaap,werk en/of hobbykamers
 • bouwjaar woning
 • oppervlakte woning in m2
 • inhoud van de woning in m3

Persoonsgegevens

 • gezinssamenstelling
 • netto maandinkomen van de kostwinner
 • NAW gegevens van de persoon

Lever deze gegevens dus aan voordat u een inboedelverzekering wilt afsluiten. Heeft u hier nog vragen over of komt u er niet helemaal uit welke gegevens u precies aan moet leveren dan kan u ons gerust contacteren via de contactpagina financieel advies.

Advies:

Wanneer u deze gegevens heeft aangeleverd en graag een adviesgesprek wilt over een mogelijke inboedelverzekering. Dan bent u bij ons aan het juiste adres, wij werken namelijk op basis van persoonlijke benadering. Doordat wij niet met 1 bepaalde bank of verzekeringsmaatschappij werken zorgen wij er voor dat uw advies zo persoonlijk mogelijk is en dus het voordeligst voor u.

Wanneer u hierin geïnteresseerd bent kan u contact met ons opnemen via onze contactpagina Ludwig Financieel Advies. Wij staan u graag te woord om te kijken wat de mogelijkheden zijn!

Slot

Wij hopen dat u meer wegwijs bent geworden in de inboedelverzekering en hiervan de voordelen inziet.  Voor blogs over andere verzekeringen kan u naar onze nieuwspagina Verzekeringen gaan.Ludwig Financieel Advies