Kan ik met een bedrijfsauto ook privé rijden?

U heeft net een mooie bedrijfsauto van de zaak gekregen. In Nederland zijn er ongeveer 850.00 bedrijfsauto’s te vinden. Wanneer u van plan bent om deze auto ook voor privé gaat gebruiken is het belangrijk dat u een aantal zaken weet. Als u gebruikt maakt van de bedrijfsauto voor privé doeleinden heeft dit gevolgen voor uw belasting. In deze blog gaan we dieper in op de haken en ogen die er bij het privé rijden met een bedrijfsauto komen kijken.

Kilometers die je privé maakt met een bedrijfsauto

De nieuwe bedrijfswagen staat eindelijk op de oprit en u wilt deze natuurlijk even laten zien aan uw naasten. Maar hoe zit dat eigenlijk met het privé gebruik van uw zakelijke auto? Wanneer u een bedrijfsauto heeft waarmee u alleen zakelijk rijdt, dan kan u hiermee 500 kilometer op jaarbasis privé rijden. Is het voor u toch mogelijk om deze nieuwe wagen even te showen aan uw naasten.

Het is wel belangrijk dat u de kilometers die u in uw privé situatie maakt bijhoudt voor de belastingdienst. Deze gaan namelijk na kijken of u niet meer dan deze 500 kilometer op jaarbasis privé heeft gereden. Wanneer u over deze 500 kilometer op jaarbasis gaat kan dit zorgen voor een hoge boete.

Hoeveel kost het rijden van een bedrijfsauto?

Wanneer u de auto puur zakelijk gebruikt en er geen privé kilometers meer rijd, dan wordt dit door de belastingdienst niet gezien als loon. Dit hoeft u dus niet aan te geven bij de Belastingdienst als extra loon. Wanneer u onder de 500 kilometer voor privé vervoer blijft dan hoeft u dit tevens niet aan te geven bij de belastingdienst. Let op: houd ten alle tijden de privé kilometers bij zodat u aan kan tonen dat u niet boven de 500 kilometer bent gekomen.

De kosten die u maakt als u een bedrijfsauto ook privé gaat gebruiken, worden beïnvloed door het percentage aan bijtelling die u betalen moet. Tussen deze percentages zitten enorme verschillen. Zo waren er in 2019 twee verschillende percentages 4% en 22%.  De 4% bijtelling staat voor voertuigen die geen CO2-uitstoot hebben( dus auto’s die op elektriciteit rijden).  het 22% bijtellingspercentage is van toepassing op alle voertuigen die een CO2-uitstoot hebben van meer dan 0.

Boete overschrijding privé kilometers

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u over het vast gestelde privé kilometers heen gaat. Daarom heeft de belastingdienst hierop best hoge boetes gezet. In het afgelopen jaar heeft de belastingdienst alleen al 5.8 miljoen euro terug gevorderd door een overschrijding van deze regel.

Houd dus altijd de administratie goed bij om te voorkomen dat u een boete als hieronder beschreven.

Neem nou bijvoorbeeld iemand die 4000 euro in de maand verdiend en een auto heeft met een catalogusprijs van €40.000. Deze persoon heeft meer dan de toegestane 500 kilometer privé gereden zonder dit op te geven.

Bijtelling: €40.000 x 22%=9680

9680 x belastingtarief 42%= €4065,60

Eventuele boete van 100% = €4065,60

Totaal te betalen                  = €8131,20

Leasen

Het is natuurlijk ook mogelijk om een auto te leasen. u kan deze dan leasen met bijtelling. Het is dan mogelijk om de auto voor zowel zakelijk als privé vervoer te gebruiken.  Deze bijtelling is een percentage van de verkoopprijs van de auto. Het percentage wat je aan bijtelling betaald is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder zullen we voor u de belangrijkste factoren benoemen.

  • De datum van ingebruikname
  • Hoe oud de auto is
  • Hoeveel CO2 uitstoot de auto heeft
  • Wanneer het kenteken is afgegeven

Er zijn natuurlijk nog meer factoren die hierbij een rol spelen. Het is daarom altijd goed om even navraag te doen naar deze bedragen bij uw autodealer. Zij kunnen u hier meer over vertellen en voor u de meest betaalbare opties op een rij zetten.

Verzekering afsluiten

Wanneer u er uit bent en weet welke auto u wilt aanschaffen is het belangrijk dat deze natuurlijk goed verzekerd is. Wij bij LudwigFinancieelAdvies kunnen u helpen met uw autoverzekering of uw bedrijfsautoverzekering. Wij kijken naar de voordeligste optie voor u en sluiten deze na overeenkomst graag voor u af.

Mocht u vragen hebben neem dan gerust contact op met ons via onze contactpagina Ludwigfinancieeladvies.Ludwig Financieel Advies