Meldcode bij autoverzekeringen

Voor de aanvraag van een autoverzekering wordt er altijd gevraagd naar de meldcode van uw auto. Ludwig hypotheken en verzekeringen merkt dat hier nogal veel fouten in worden gemaakt. In deze blog gaan we dieper in op de meldcode. Zo heeft u aan het einde van deze blog antwoord op de vragen: Waar vind ik de meldcode? Waar dient de meldcode voor? en Waarom er een meldcode is?

Het kopen van een nieuwe auto

Het kopen van een nieuwe auto brengt een hoop taken met zich mee. Je moet bijvoorbeeld het kenteken op jouw naam registreren. Voor dit registreren heb je echter een aantal documenten nodig. De documenten die je nodig hebt zijn:

  • Het kentekenbewijs
  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Het tenaamstellingsbewijs

U kan uw nieuwe auto via verschillende manieren registeren. Zo is dit mogelijk bij een kentekenloket, een RDW balie en online via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Wanneer je dit hebt geregeld is het afsluiten van een autoverzekering verplicht. Je mag namelijk niet op de weg rijden zonder de minimale WA-verzekering. Wilt u meer informatie over het afsluiten van een autoverzekering. Neem dan eens een kijkje in deze blog.

Waar is de meldcode precies voor?

De meldcode is in het leven geroepen voor de administratie en veiligheidszaken voor het Nederlandse verkeer. De RDW is hier namelijk verantwoordelijk voor en controleert doormiddel van de meldcode of iedereen een autoverzekering heeft afgesloten.

Zodra u uw nieuwe autoverzekering heeft afgesloten zal deze maatschappij de code doorgeven aan het RDW. Zodat deze kunnen achterhalen dat uw auto verzekerd is. Het enige wat u dient te doen is de meldcode doorgeven aan ons.

Verschil chassisnummer en de meldcode

De meldcode van uw auto wordt gevormd door een unieke combinatie van 4 cijfers. Deze 4 cijfers zijn tevens de laatste 4 cijfers van uw chassisnummer van uw auto.

het chassisnummer is het identificatienummer van uw auto. Het chassisnummer staat in uw auto gegraveerd. Deze bestaat uit 17 tekens waarvan de laatste 6 altijd cijfers zijn. De laatste 4 vormen dus de meldcode van uw auto.

Waar vind ik de meldcode van mijn auto

Er zijn een aantal manieren om de meldcode van uw auto te achterhalen. Benieuwd hoe? Lees het in dit schematje hieronder.

  • Wanneer uw auto geregistreerd staat bij het RDW kan je de meldcode opvragen via de website. Je dient hierop in te loggen met je DigiD code.
  • Bekijk de kentekencard. LET OP: kijk goed of je de meldcode te pakken hebt en niet de code voor de tenaamstelling van de auto. Met deze code kunnen wij namelijk niks.
  • Achterhaal waar het chassisnummer in uw auto gegraveerd is. Deze is het vaakst gegraveerd onder de motorkap of in het portier. Hiervan pak je de laatste 4 cijfers en zo heb je de meldcode gevonden.

Slot

Wij hopen u voldoende geïnformeerd te hebben over de meldcode en het belang hiervan. Mocht u graag een autoverzekering af willen sluiten dan kan u dit bij ons doen. Neem gerust contact met ons op via de Ludwig hypotheken en verzekeringen contactpagina.Ludwig Financieel Advies