Ondernemen en verzekeringen? (2)

In de vorige blog hebben we het gehad over verzekeringen en ondernemen. Deze blog ging voornamelijk over verzekeringen over het pand zelf en zaken hierom heen zoals de aansprakelijkheidsverzekeringen.  Deze blog is meer gericht op verzekeringen die je voor jezelf kan afsluiten om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld verzekerd bent tijdens een langdurige ziekteperiode.

Ziektekostenverzekering

Dit is de enige verzekering die je verplicht moet afsluiten. Dit geldt niet alleen voor ondernemers maar over het algemeen voor heel werkend Nederland. Dus het maakt in principe niet uit of je nu een eigen bedrijf hebt, in loondienst bent of een zzp’er bent.


Met deze verzekering is het een apart geval je betaald namelijk niet alleen premie voor de verzekering. Bij de ziektekostenverzekering betaal je namelijk ook een inkomensafhankelijke bijdrage via de belastingaangifte.  Des te hoger je inkomen is des te hoger de bijdrage is die je bovenop de premie betaald.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Iedereen kent waarschijnlijk wel de arbeidsongeschiktheidsverzekering maar hoe zit dit precies als je voor jezelf werkt en je dus niet in loondienst bent. Als je een zelfstandig ondernemer bent kan je natuurlijk ook langdurig ziek worden of misschien zelfs arbeidsongeschikt. Maar hoe zit het dan met het loon voor je werknemers en je eigen inkomsten?

Hiervoor is een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig en deze zorgt ervoor dat je inkomen ontvangt bij langdurige ziekte.  De premie die je betaald is afhankelijk van de branche waarin je werkt en de leeftijd die je hebt.  Tevens is de wachttijd van invloed op de hoogte van je premie deze premies zijn echter wel aftrekbaar via de aangifte inkomstenbelasting.

Overlijdensrisicoverzekering

Wanneer je overlijdt kunnen de financiële gevolgen voor degenen die achterblijven erg groot zijn. Bij een baan in loondienst krijgen partner en kinderen bij overlijden een nabestaandenpensioen. Bij een eigen bedrijf is dit niet vanzelfsprekend en heb je dus geen recht op deze regeling.

 

Je kan hier echter wel een verzekering voor afsluiten om er voor te zorgen dat je nabestaanden niet met lege handen overblijven. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten zorg je ervoor dat je partner en kinderen voor een bepaalde periode een uitkering krijgen.

Pensioen regelen

Wanneer je een eigen bedrijf hebt ben je natuurlijk eigen baas. Dit houdt in dat je zelf bepaalt wanneer je stopt met je bedrijf en je eigen werktijden bepaald. Maar hoe zit dit dan precies met de AOW? Heeft u hier recht op en zo ja hoe dan?

Iedereen die in Nederland woont heeft recht op AOW dus ook als je een eigen bedrijfje hebt.  Verder kan je ook een aanvullend pensioen opbouwen als ondernemer. Hierin zijn verschillende mogelijkheden zoals banksparen, koopsompolissen of een levensverzekering. Deze 3 verschillende mogelijkheden zijn echt situatieafhankelijk. Het is daarom slim om contact op te nemen met Ludwig financieel advies. Wij helpen u waar mogelijk telefonisch of we plannen een adviesgesprek voor u in.

Slot

Dit waren volgens ons de meest waardevolle verzekeringen voor beginnend en gevestigde ondernemers.  Mocht u advies nodig hebben over een van deze verzekeringen of hypotheekadvies over uw bedrijfspand nodig hebben. Twijfel dan niet en neem contact met ons op via onze contactpagina verzekeringen en hypotheken.Ludwig Financieel Advies