Overdrachtsbelasting voor starters

Vanaf 2021 veranderd er wat aan de eenmalige overdrachtsbelasting voor starters. Deze word namelijk afgeschaft voor woningkopers van 18 tot 35 jaar. Dit is voor deze leeftijdsgroep een groot voordeel aangezien deze vrijgesteld worden van de 2% van de aankoopprijs (overdrachtsbelasting). Maar hoe komt hier precies voor in aanmerking? Zijn er nog aanvullende documenten nodig of gaat dit automatisch en heeft dit nog invloed op andere leeftijdsgroepen.

Verklaring nodig?

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting is een verklaring nodig. Hierin geeft de verkoper aan dat hij aan de voorwaarden van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting voldoet.

De koper geeft deze verklaring vervolgens af bij de notaris. Mocht een van de kopers wel ouder zijn dan 35 jaar dan dient deze wel de overdrachtsbelasting te betalen over zijn deel van de woning.

Voorwaarden voor een vrijstelling

Er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden om gebruik te maken van deze vrijstelling. Zo moet de koper van de woning aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • de koper is 18 tot 35 jaar oud
  • De koper heeft niet eerder de vrijstelling voor overdrachtsbelasting ontvangen en heeft dit vast laten leggen in een verklaring
  • De koper woont zelf in de woning en heeft dit laten vastleggen in een verklaring.
  • De koper koopt een woning

Wanneer aan al deze eisen voldaan is heeft de persoon recht op de vrijstelling. Let er echter wel op dat u al deze verklaring af geeft bij de notaris zodat deze gebruikt kunnen worden bij de hypotheekaanvraag.

Gevolgen andere groepen

Kopers die ouder zijn dan 35 jaar moeten echter nog wel de 2% overdrachtsbelasting betalen. Ook wanneer je al eens gebruik hebt gemaakt van de overdrachtsbelasting dien je deze 2% te betalen.

Voor beleggers in woningen heeft deze wijziging echter ook een grote invloed. Deze dienen namelijk 8% aan overdrachtsbelasting te betalen als de woning als beleggersobject gebruikt word. U kan hierbij denken aan het verhuren van woningen. De overheid wil hiermee starters en doorstromers meer kans geven op de woningmarkt.

Hypotheekadvies

Mocht u aan de voorwaarden voldoen en graag een hypotheek aan willen vragen, dan kan dit natuurlijk bij Ludwig Hypotheken en Verzekeringen. Het is namelijk mogelijk om een hypotheek aan te vragen met de ingangsdatum na 1 januari 2021. Zo kan u de hypotheek nu al vast leggen en alsnog gebruik maken van deze voordeelregeling.

Slot:

Wij hopen u voldoende geïnformeerd te hebben over de wijzigingen in de overdrachtsbelasting. Zo weet u nu wat voor invloed dit heeft op uw huidige situatie en dat u een verklaring nodig hebt.

Mocht u vragen hebben of graag een hypotheekadvies gesprek willen. Twijfel dan niet en neem contact met ons op via de contactpagina Ludwig Hypotheken en Verzekeren.Ludwig Financieel Advies