Quad verzekeren

U heeft een nieuwe quad aangeschaft om lekker mee over de weg of offroad mee te rijden. De quad wordt onder de verzekeringsmaatschappijen gezien als bijzonder voertuig. Het is echter verplicht om deze te verzekeren. Dit is belangrijk als u schade leidt aan uw quad , de verzekeringsmaatschappij kan deze namelijk (mits gedekt) vergoeden. Bij sommige maatschappijen is zelfs diefstal van de quad meeverzekerd. In deze blog gaan we dieper in op de quad verzekering en wat hier allemaal bij komt kijken.

Verschillende dekkingen quad verzekering

Net als bij vele verzekeringen zijn er bij quad verzekeringen verschillende dekkingen mogelijk. Hieronder zullen we kort met u de verschillende dekkingen doorlopen zodat u weloverwogen de keuze kan maken.

WA dekking

Dit is de minst uitgebreide dekking die u kan kiezen. Deze dekt de aansprakelijkheid als u bijvoorbeeld een ongeluk krijgt. Verder is het belangrijk om te weten dat deze verzekering alleen de dekking aan het andere voertuig dekt. Het voordeel hiervan is dat de premie ook lager is dan de andere dekkingen. Wij raden deze dekking eigenlijk alleen aan als de waarde van de quad een paar honderd euro bedraagt. De uitkering bij schade bedraagt namelijk maximaal de dagwaarde van de quad. Kortom deze geeft de minste dekking tegen schade en hierdoor zijn de maandlasten voor deze verzekering ook het laagst.

WA + diefstal

Wanneer u schade aan uw quad heeft kan u dit vaak zelf nog oplossen door een kleine investering te doen. Bij diefstal is dit echter anders, u zal dan een compleet nieuwe quad moeten aanschaffen waarvan de kosten aanzienlijk hoger zijn. De kans is tevens erg klein dat ze uw quad terugvinden aangezien dieven steeds gehaaider worden. Daarom is de WA + diefstal in het leven geroepen. Deze dekt een percentage bij diefstal en dit zorgt ervoor dat u minder kwijt bij aanschaf van een nieuwe quad.

Voor deze verzekering zijn er vaak wel een aantal voorwaarden opgesteld. Lees deze daarom voordat u de verzekering afsluit goed door. Er zijn namelijk vaak vereisten opgesteld aan de beveiliging van de quad. Zo stellen veel verzekeringen de eis dat er minimaal een ART keurmerk klasse 4 of 5 sterren op uw quad zitten. Ook de waarde is belang bij het afsluiten van de verzekering aangezien dit een gedeelte is waar de verzekeraar de premie op baseert.

WA + diefstal en branddekking

Deze biedt dezelfde dekking als de bovenstaande 2 verzekeringen. Er is echter nog een aanvullende branddekking bij deze verzekering. Bij de branddekking kan je denken aan de brandstichting of bijvoorbeeld het vlam vatten van de quad tijdens gebruik.  Dit zijn echter niet de enige 2 situaties die gedekt zijn op de brandverzekering. Zo zijn bijvoorbeeld ook ontploffing, kortsluiting en blikseminslag gedekt op de branddekking. Voor een uitgebreidere beschrijving van de dekking raden wij u aan de polisvoorwaarden te bekijken.

WA + diefstal brand en aanrijding

Dit is de meest uitgebreide dekking die mogelijk is bij een quad verzekering. Deze biedt ook dekking tegen die 3 situaties hierboven. Omdat dit de meest uitgebreide dekking is, is de premie voor deze verzekering ook het hoogst. Deze dekking is te vergelijken met de WA casco dekking van autoverzekeringen of motorverzekering. De kosten hiervoor zijn hoog maar als je schade rijdt ben je blij dat je deze verzekering hebt afgesloten. De dekking bij aanrijden dekt trouwens ook schade voor vandalisme.

Kosten van de dekking

Bij de berekening van uw premie worden er een aantal gegevens meegenomen. Deze gegevens zullen we hieronder voor uw benoemen en beschrijven waarom deze gegevens invloed hebben op de premie van uw quadverzekering.

  • De woonplaats; dit heeft betrekking omdat er in een drukkere stad meer kans is op ongelukken en de kans van diefstal hier aanzienlijk hoger is.
  • Leeftijd: jonge bestuurders maken over het algemeen meer schade dan oudere bestuurders. Dit zorgt voor een hogere premie bij jongere bestuurders.
  • Gewicht van de quad: Hoe zwaarder de quad des te meer schade deze kan veroorzaken.
  • De gekozen dekking: De mate waarin u verzekerd wil worden heeft natuurlijk invloed op de premie.
  • Schadevrije jaren: Des te meer schadevrije jaren u heeft opgebouwd des te lager de premie zal zijn.

Deze gegevens hebben allemaal betrekking op de hoogte van uw premie.

Quad rijden in het buitenland

Tijdens vakanties in het buitenland maken veel mensen gebruik van een quad tour. Dit zorgt echter voor erg veel ongelukken, omdat mensen niet precies weten hoe ze de quad moeten gebruiken. Het aantal ongelukken met een quad loopt nog steeds elk jaar op.

Wij willen u er daarom op attenderen dat een quad geen speelgoed is en de kracht ervan vaak wordt onderschat. Zo is een quad niet te vergelijken met het rijden in een auto. Leer daarom eerst goed de kracht van de quad kennen op een veilig terrein en ga niet gelijk het verkeer in. Dit voorkomt vaak ongelukken en hierdoor kan u uw vakantie rustig voortzetten.

Tips quad rijden

Om de veiligheid nog  iets meer te verhogen hebben wij voor u een aantal tips opgesteld die u kan gebruiken tijdens het rijden van de quad.

  1. Maak eerst kennis met de quad en ga niet gelijk te hard van stapel
  2. Rijd niet te hard op bochten af, hierdoor worden namelijk de meeste ongevallen door veroorzaakt
  3. Draag ten alle tijden een helm. Ook wanneer dit niet verplicht is.
  4. Neem geen passagier mee tenzij de soort quad hiervoor geschikt is
  5. Ga niet schaars gekleed rijden.

Wanneer u deze tips in acht neemt komt dit ten goede van uw eigen veiligheid en die van uw mede weggebruikers.

Slot:

Wij hopen dat we u voldoende geïnformeerd hebben over de quad verzekering. U weet nu bijvoorbeeld welke dekkingen er mogelijk zijn en hoe de premie is opgebouwd bij een quad verzekering. Mocht u echter nog vragen hebben over het afsluiten van een verzekering voor een quad of voor een andere verzekering. Neem dan gerust contact met ons op via de Ludwigfinancieeladvies contactpagina.Ludwig Financieel Advies