Schadevergoeding bij inbraak

Diefstal en inbraak zijn natuurlijk nooit leuk en hiervoor kan je je dus laten verzekeren. Er bestaan echter vaak nog wat vragen over de uitkering bij een diefstal of inbraak.  Is er bijvoorbeeld bij  alle dekkingsvormen uitkering mogelijk bij inbraak en diefstal of is dit alleen bij een volledige cascodekking? In deze blog gaan we dieper in over de schadevergoeding die hierbij plaats vind.

Inbraak in huis

Bij inbraak in uw huis zijn er 2 verzekeringen die van belang zijn. Zo is de inboedelverzekering van belang voor de spullen die u in uw huis heeft en de opstalverzekering voor de schade die aangebracht is aan het huis.

Opstalverzekering

Zoals net genoemd kan er bij inbraak schade aangebracht zijn aan het het huis of onderdelen van het huis. De kosten hiervan kan u declareren op uw verzekeraar waar u de opstalverzekering heeft lopen. De inbraakpoging hoeft niet perse succesvol te zijn om onder de dekking te vallen. Met de onderdelen van het huis worden bezittingen bedoeld die aan het huis vastzitten. Je kan hierbij denken aan: de keuken, ramen of ingebouwde kosten.

Deze opstalverzekering is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Bij inbraak in een huurwoning kan deze schade vaak gedeclareerd worden bij de verhuurder. Wilt u meer weten over de verzekeringen bij een huurhuis dan kan u deze blog lezen over benodigde verzekeringen bij huurhuizen.

Inboedelverzekering

Onder de inboedelverzekering worden alle spullen gerekend die in het huis aanwezig zijn en inet aan het huis vastzitten. In de meeste gevallen hoeft er geen sprake te zijn van braakschade en kan deze schade dus gewoon ingediend worden. Tevens word er vaak tegen insluiping (bijvoorbeeld bij een openstaand raam) dekking geboden check hiervoor wel altijd even de polisvoorwaarden.

Voor waardepapieren, waardevolle spullen en geld zijn vaak beperkingen afgesloten binnen de voorwaarden van de inboedelverzekering.  Deze spullen kunnen echter wel verzekerd worden onder de kostbaarhedenverzekering. Het is dus belangrijk om dit even na te kijken in de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering.  U kan echter ook buitenshuis dekking afsluiten op uw inboedelverzekering u bent dan buitenshuis ook verzekerd voor zaken die u vaak bij u draagt. Meer informatie over de inboedelverzekering vindt u in deze blog over inboedelverzekeringen .

Inbraak in uw auto

Afhankelijk van de dekking is ook diefstal van de auto verzekerd. Het is namelijk zo dat je bij een WA dekking deze schade niet uitbetaald krijgt, maar met een WA+ beperkt casco of de WA+ volledig casco deze wel onder de dekking valt. Let op dit kan verschillen per verzekeringsmaatschappij lees daarom eerst goed de polisvoorwaarden. Voor diefstal van spullen uit de auto is de dekking van de autoverzekering vaak maar beperkt tot spullen die tot de auto behoren. Hierbij kan je denken aan radio’s of ingebouwde navigatie.

Voor extra accessoires kan u vaak aanvullende dekkingen afsluiten. Deze zijn niet standaard meeverzekerd je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan dure velgen of een externe stereo installatie. De inboedelverzekering biedt ook maar beperkte dekking voor gestolen spullen uit de auto. Een mobieltje die in het zicht ligt in de auto is bijvoorbeeld niet gedekt. Meer informatie over autoverzekeringen vindt u in deze blog over je eerste autoverzekering afsluiten.

Slot

We hopen u voldoende geïnformeerd te hebben over de verzekeringen en dekkingsvarianten die van belang zijn bij inbraak. Mocht u een van deze verzekeringen af willen sluiten of vragen hebben op verzekeringsgerelateerd gebied. Neem dan gerust contact met ons op via de Ludwig contactpagina.

 Ludwig Financieel Advies