Scootmobiel verzekeren

U heeft een scootmobiel aangeschaft, maar is het verplicht om deze verzekeren? En zo ja hoe doe je dit dan ? Of valt de scootmobiel onder een andere verzekering. Het verzekeren van een scootmobiel is verplicht in Nederland. Aan het einde van deze blog weet u meer over het verzekeren van een scootmobiel en welke gegevens u hiervoor aanleveren.

Verplichte verzekering:

Zoals hierboven beschreven is een verzekering voor een scootmobiel verplicht. De scootmobiel is echter niet voorzien van een kenteken wat wel geldt bij een bromfiets of een auto. Daarom valt de scootmobiel ook in de categorie met ‘ongekentekende voertuigen’. Ondanks dat de scootmobiel in deze categorie valt is deze toch in te delen onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.

Dit houdt in dat je wettelijk verplicht bent om deze te verzekering af te sluiten bij de aanschaf van een scootmobiel. Bij het afsluiten van deze verzekering ontvang je van de verzekeringsmaatschappij een verzekeringsplaatje die achterop uw scootmobiel gemonteerd dient te worden.

Welke dekkingen zijn er voor een scootmobiel verzekering?

Voor een scootmobiel verzekering geld net als bij de autoverzekering een verplichte WA verzekering. Bij een WA verzekering ben je verzekerd voor de schade die je toebrengt aan anderen met je scootmobiel. Het is echter ook mogelijk om een uitgebreidere dekking af te sluiten voor je scootmobiel. Bij deze uitgebreidere WA volledige cascodekking is de scootmobiel naast de standaard dekking ook gedekt bij: diefstal, beschadiging, vandalisme, joyriding en bij aanrijding (ook door eigen schuld).

Houdt er bij een een WA volledige cascodekking wel rekening mee dat er sprake kan zijn van een verplicht eigen risico.

 Mogelijke aanvullende dekkingen:

het is echter ook mogelijk om los aanvullende dekkingen af te sluiten voor uw scootmobiel verzekering. De aanvullende dekkingen die beschikbaar zijn voor de scootmobiel verzekering zijn:

 • Ongevallen inzittenden verzekering
 • Schadeverzekering inzittenden
 • Rechtsbijstand
 • Verhaalrechtsbijstand

Mocht u hier in geïnteresseerd zijn dan kan u deze voorkeuren bij ons aangeven en zullen wij voor u de aanvullende dekkingen afsluiten. Houd er echter wel rekening mee dat de premie hoger wordt naarmate er meer dekkingen opgenomen worden.

Benodigde gegevens

Voor het afsluiten van een scootmobiel verzekering hebben we natuurlijk een aantal gegevens nodig. Zo zijn er de standaard NAW gegevens die we van u nodig hebben. Dit zijn echter niet de enige gegevens omdat het hier om een voertuig gaat. De gegevens die we van de scootmobiel nodig hebben zijn de volgende gegevens:

 • Chassis/framenummer
 • Merk
 • Model
 • Type
 • Bouwjaar
 • Gewicht in Kg (zonder bestuurder)
 • Brandstof
 • De regelmatige bestuurder van de scootmobiel

Het kan soms zijn dat er extra gegevens benodigd zijn bij het aanvragen van de verzekering. Mocht dit het geval zijn dan zullen we dit tijdig aan u terugkoppelen zodat u deze kan aanleveren. Verder is het natuurlijk van belang om uw rekeningnummer aan ons door te geven en de termijn waarin u wilt betalen. Zorg er voor het aanvragen dus eerst voor dat u de bovenstaande gegevens -paraat heeft.

Slot:

Ik hoop dat u nu meer geleerd heeft over het verzekeren van een scootmobiel en de gegevens die hiervoor nodig zijn.  Mocht u meer vragen hebben over het verzekeren van uw scootmobiel dan kan u deze stellen aan een van onze verzekeringsadviseurs. Voor contact met deze adviseurs kan u een kijkje nemen op onze contactpagina Ludwig Financieel advies.

We zijn ook bereikbaar via de messenger functie op facebook of de online chat functie op onze website.

 Ludwig Financieel Advies