Stappenplan extra aflossen hypotheek

In de vorige blog hebben we beschreven wat versneld aflossen is en welke voordelen en nadelen dit heeft. Ben je benieuwd naar de voordelen en nadelen van het versnelde aflossen van een hypotheek en de voorwaarden hiervan. Neem dan een kijkje in onze vorige blog over het versneld aflossen. In deze blog gaan we een kort stappenplan doorlopen om te kijken of dit wat dit voor jou betekend.

Stap 1: Zoek uit wat de mogelijkheden zijn binnen je hypotheek

Is het wel eens mogelijk om binnen uw hypotheek extra af te lossen? Hoe zon percentage kan u dan boetevrij aflossen? Hoe werkt het binnen de hypotheek die u heeft? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet afvragen bij het versneld aflossen van uw hypotheek.  Het antwoord op deze vraag is dus niet voor iedereen hetzelfde.  Ga eerst dus bij uw hypotheekadviseur na bij welke maatschappij u zit en welke voorwaarden zijn afgesloten. Aan de hand hiervan kan u dan kijken of het rendabel is om versneld af te lossen.

Stap 2: Bedenk of aflossen de beste optie is voor je situatie

Het geld dat je gebruikt tijdens het versneld aflossen van je hypotheek kan je nergens anders voor gebruiken. Het zit dus als het ware ”vast” in je huis. Ga dus eerst na of extra aflossen op je hypotheek wel echt de beste mogelijkheid voor uw geld is. Neem hierbij niet alleen de huidige situatie in acht maar ook de toekomstige situatie. Wilt u bijvoorbeeld binnen 4 jaar een nieuwe auto aanschaffen, dan kan het handiger zijn om de financiële middelen te bewaren voor zulke grote uitgaven. Het is namelijk bijna in alle gevallen slimmer om geen geld te lenen aangezien de hypotheekrente vrijwel altijd lager is dan de rente van een lening.

Verder is het belangrijk om te kijken naar situaties die te maken hebben met uw inkomen.  Bijvoorbeeld met de kans dat u werkloos wordt, heeft u hiervoor een buffer opgebouwd die groot genoeg is.  Ook speelt het pensioen een grote rol aangezien hierin je inkomsten achteruit gaan. Deze zaken zijn erg belangrijk om te overwegen tijdens uw besluit om extra af te lossen. Er zijn namelijk genoeg andere opties om met uw vermogen heen te gaan.

Stap 3: Stel een doel

Stel voortijdig een doel die van belang is bij het extra aflossen. Is het bijvoorbeeld de bedoeling dat je binnen 10 jaar helemaal van je hypotheek af bent of wil je je maandlasten verlagen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om eenmalig een groot bedrag af te lossen wat er voor zorgt dat je maandlasten lager worden.

Hierbij is het volgens Ludwig  financieel advies  belangrijk dat je rekening houd met het boetevrije percentage. Sommige maatschappijen vragen namelijk een boete boven de 10% maar bij een andere maatschappij kan dit percentage wel op 25% liggen .

Stap 4: bepalen hoeveel geld je wil gebruiken

Het doel wat je hiervoor gesteld hebt is erg belangrijk bij het bedrag wat je af wil lossen. Wil je bijvoorbeeld binnen 10 jaar je hypotheek hebben afgerond dan zijn de uitgaven maandelijks een stuk hoger. Terwijl je bij het verlagen van je maandlasten maar eenmalig een bedrag apart moet leggen.

Verder is het altijd belangrijk dat je een buffer achter de hand hebt voor onverwachte grote uitgaven. Benieuwd hoe groot je buffer ongeveer moet zijn volgens het Nibud? Neem een kijkje op de buffer berekenaar van het Nibud.

Slot

Wij hopen u voldoende geïnformeerd te hebben over het extra aflossen van een hypotheek en of dit slim is. Hopelijk heeft u wat houvast aan het stappenplan hierboven. Mocht u er toch niet uitkomen dan kan u contact met ons opnemen over het extra aflossen van uw hypotheek.  U kan contact met ons opnemen via de Ludwig Financieel advies contactpagina.



Ludwig Financieel Advies