VEH wil bij hogere woningprijs af van ‘rentestraf’

Veel huizenbezitters met een gestegen woningwaarde zouden jarenlang een te hoge hypotheekrente betalen. Dat heeft te maken met de risico-opslag die hypotheekverstrekkers in rekening brengen voor huizen met een relatief hoge hypotheek.

Sommige banken houden ook bij gestegen woningprijzen vast aan die ”rentestraf”, terwijl er geen risico meer is voor de hypotheekverstrekker, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag. De verhoging van de hypotheekrente kan over de looptijd van een hypotheek duizenden euro’s schelen.

De meeste banken staan toe de opslag gaandeweg opnieuw te bekijken. Maar klanten van Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, Argenta en Merius hebben in de meeste gevallen pech.

VEH wil dat alle hypotheekverstrekkers het mogelijk maken de renteopslag te schrappen als de waarde voldoende is gestegen. Ook moeten banken daar meer en betere informatie over geven, vindt de vereniging.

In veel gevallen accepteren hypotheekverstrekkers de WOZ-waardebepaling van de gemeente die aan het begin van het jaar binnenkomt als bewijs voor gestegen woningwaarde. De vereniging wil dat alle banken dat doen.Ludwig Financieel Advies