Verwachting huizenmarkt 2021

Zoals u misschien wel weet kampen we in Nederland met een huizentekort. Hierdoor zijn de prijzen van de huizen op het moment van schrijven erg hoog. De coronacrisis is op dit moment ook nog steeds gaande. Aan het einde van deze blog heeft u meer kennis over de verwachting van de huizenmarkt in 2021. Verder proberen we u een zo goed mogelijk antwoord te geven op de volgende vragen: Heeft de coronacrisis eigenlijk invloed op de huizenmarkt? en Wanneer is het kopen van het huis het meest rendabel aan de hand van dit overzicht?

Huidige huizenmarkt

Door de corona gaat het minder met de economie. Dit valt ook te zien aan de economische cijfers van het afgelopen half jaar. Binnen de huizenmarkt is er echter nog geen mindering te zien. De oorzaak van het uitblijven van het corona-effect is te vinden in de steunpakketten van de Nederlandse overheid.

Tot op heden lijken deze steunpakketten erg effectief in het tegengaan van werkloosheid onder potentiële huizenkopers. Toch verwacht Ludwig hypotheken en verzekeringen dat de positie van deze groep uiteindelijk geraakt zal worden. Naar onze mening zal er vanaf 2021 een tijdelijke dip in de prijs- en verkoopontwikkeling komen.

Werkloosheid

De werkloosheid is in de tijd van de coronacrisis hard gestegen. Het is echter zo dat dit in een langzamer tempo is gegaan dan voorheen voorspeld is. Hierdoor blijven onze vooruitzichten pessimistisch. Doordat de overheid de steunpakketten langzamerhand gaat afbouwen, denken wij dat het aantal faillissementen en reorganisaties het komende kwartaal zal gaan stijgen.

Dit heeft niet alleen invloed op werknemers met een flexibel contract maar ook werknemers met een vast contract. Daarom wordt er verwacht dat de werkloosheid later zal pieken en ook langer hoog zal blijven.

Doordat deze werkloosheid piek pas later zal optreden dan voorheen voorspeld. Zal de daling van de huizenprijzen zich ook pas later voordoen. Waar we voorheen voorspelden dat dit in het laatste kwartaal van 2020 plaats zal vinden is deze nu uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2021.

Verwachting huizenprijzen

Desondanks de Corona is 2020 wederom een sterk jaar voor de huizenmarkt. We verwachten dat de huizen aan het einde van 2020 ongeveer 7% zijn gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.

Door de overloop zal het jaarcijfer zal de daling in het jaar 2021 slechts 0,8 procent zijn. Laat je hier echter niet door in de maling nemen. De huizenprijzen zullen namelijk een dip laten zien vanaf het eerste kwartaal in 2021. Deze dip is naar onze mening echter maar tijdelijk en de huizenmarkt zal vanaf 2022 weer stijgen. Er is dus maar een gelimiteerde tijd waarop u gebruik kan maken van deze tijdelijke dip in huizenprijzen.

Conclusie:

Door de tijdelijke dip in de huizenmarkt en de historisch lage hypotheekrente is er in 2021 een mooie kans om een huis te kopen. Voor de koop van een huis raden wij u echter aan om een hypotheekadviesgesprek in te plannen.

U kan bij ons een hypotheekadviesgesprek aanvragen via onze contactpagina Ludwig hypotheken en verzekeringen. Wij helpen u graag om de juiste keuze te maken!Ludwig Financieel Advies