Verzekeringen bij een huurhuis

Wanneer u een huurhuis heeft zullen deze verzekeringen natuurlijk anders werken dan bij een koopwoning. Mocht u binnenkort een huis gaan huren of huurt u al een huis dan is het belangrijk om te weten welke verzekeringen van toepassing zijn. Het is natuurlijk belangrijk om te weten wie er schade betaald bij bepaalde situaties. In deze blog gaan we dieper in op de verzekeringen die wenselijk zijn bij het huren van een huis.

Inboedelverzekering

Door een inboedelverzekering wordt de waarde van uw inboedel verzekerd. Maar wat wordt er nou precies allemaal gerekend onder inboedel? Onder de inboedel verstaan we in principe alles wat in het huis zonder breek- of sloopwerk verwijderd kan worden. U kan hier bij bijvoorbeeld denken aan computers,kleren en meubels. Wanneer u een woning huurt dient u zelf een inboedelverzekering af te sluiten voor uw spullen die zich in de woning bevinden.

Wanneer uw huurwoning voorzien is van een nieuwe badkamer of keuken, kunt u deze vaste onderdelen mee laten verzekeren op de inboedelverzekering. Dit is echter maar mogelijk tot een maximum vastgesteld bedrag. Ondanks dat deze vast onderdelen normaal onder onder de opstalverzekering vallen. Dit wordt ook wel het huurdersbelang genoemd.  Onder dit belang worden ook de aanpassingen die de vorige bewoner heeft verricht en u tegen betaling heeft overgenomen gerekend. Dit bedrag kan u dan aangeven in de aanvraag van uw woonhuisverzekering.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt schade van uw woonhuis, en alle zaken die vastzitten aan dit huis, tegen schade door bijvoorbeeld water,inbraak of brand. Dit is een verzekering die echter niet bij een huurhuis hoort. U hoeft dus geen opstalverzekering af te sluiten als huurder van een huis.

De verhuurder/eigenaar van de woning is namelijk verantwoordelijk voor de schade die aan de opstal gemaakt wordt. De eigenaar of verhuurder zal dus wel een opstalverzekering afgesloten moeten hebben.

Glasverzekering

Als u er van het hier bovenstaande uitgaat zou u kunnen veronderstellen dat glas bevestigd is aan de woning en dus onder de opstalverzekering moet vallen. De eigenaar van het pand is inderdaad aansprakelijk voor glasschade wat ontstaan is door zaken zoals brand of storm. Er zijn echter ook situaties waarvoor de verhuurder niet aansprakelijk is en waarvoor u zelf het beste een glasverzekering kan afsluiten.

Je kan hier bijvoorbeeld denken aan een voorwerp die door uw ruit heen gaat. U kan zich hier het beste tegen verzekeren door het glas op te nemen in uw inboedelverzekering.

Aansprakelijkheid- en rechtsbijstandsverzekering

Naast de 2 bovengenoemde verzekering is het als huurder erg handig om zowel een rechtsbijstandsverzekering als een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De aansprakelijkheidsverzekering kan bijvoorbeeld van pas komen als u aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan het huurhuis.

De rechtsbijstandsverzekering dekt de juridische kosten bij een eventueel geschil met de verhuurder van de woning. Het is naar onze mening dus erg verstandig om beide te hebben afgesloten bij het bewonen van een huurwoning.

Slot:

Ik hoop dat u na het lezen van deze blog een stuk wijzer bent geworden over de verzekeringen die u af kan sluiten bij het huren van een huis. Mocht u een van deze verzekeringen af willen sluiten dan bent u bij ons aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op via de Ludwigfinancieeladvies contactpagina.

Mocht u een vraag hebben over verzekeringen als huurder of andere verzekeringsgerelateerde vragen hebben dan kunt u natuurlijk ook contact opnemen.

 

 Ludwig Financieel Advies