Opstalverzekering

Basis

All-risk

Schade door slechte weersomstandigheden

Inbraak en vandalisme

Brandschade

Schade door plotselinge onvoorziene gebeurtenissen

x

Wat is een opstalverzekering

Door deze opstalverzekering word schade aan uw woning gedekt. Hieronder verstaan we alles wat niet zonder schade uit uw woning gehaald kan worden. Er worden erg veel schadeoorzaken gedekt. U kan hierbij bijvoorbeeld denken aan:

 • schade door ontploffing
 • blikseminslag
 • roet- en rookschade
 • storm
 • vorst en neerslag
 • diefstal en inbraak
 • schade door brand en blussen

Wat valt allemaal onder de opstalverzekering

Hieronder word alles verstaan wat vast zit in en aan het huis. U kan hierbij denken aan leidingen, het toilet en de centrale verwarming. Wanneer u zelf schade aan uw woning aanricht valt dit niet onder de standaard dekking. U heeft hier een allrisk dekking nodig. De schade wordt over het algemeen echter alleen vergoed wanneer het een onzeker voorval betreft. Schade door atoomkernreacties, aardbevingen of vulkaanuitbarstingen zijn meestal uitgesloten. Wanneer u bijvoorbeeld in een provincie woont waar aardbevingen voorkomen is het belangrijk om de voorwaarden goed te lezen.

Wat klanten zeggen over onze service

Top klantenservice!

Stijn
2020, Holthone

Kosten van een opstalverzekering

Er zijn geen standaard kosten voor een opstalverzekering. De kosten zijn namelijk voor iedereen anders. De hoogte van de premie wordt bepaald aan de hand van de volgende factoren:

 • Eigen risico
 • Bouwwaard van uw woning
 • Type woning
 • Woonplaats
 • Gekozen dekking
 • Herbouwwaarde

De kosten die u kwijt bent voor de opstalverzekering per jaar verschillen dus per huishouden. Wanneer u over een bijzonder pand bezit kunnen de voorwaarden en premies afwijken. Uit onderzoek is gebleken dat de opstalverzekering neerkomt op €1,35 per €1000 verzekerd bedrag. Voor een woning met de herbouwwaarde van €400.000 betaal je dus gemiddeld  €540 per jaar exclusief assurantiebelasting. Doordat wij een ruim aanbod van verzekeraars voor u vergelijken kunnen wij voor u de meest voordelige opstalverzekering voor u afsluiten.

Waarom een opstalverzekering

Wanneer u schade aan uw woning heeft kan deze erg snel oplopen in kosten. U kan hierbij bijvoorbeeld denken aan brand in de keuken of waterschade in uw badkamer. Deze voorvallen worden gedekt met een opstalverzekering. Er hangt echter wel een belangrijke voorwaarde aan de dekking. Wanneer de schade niet voorkomen had kunnen worden dan kan u deze declareren bij de verzekeringsmaatschappij.

Veelgestelde vragen

Is een opstalverzekering verplicht?

Door de wet wordt een opstalverzekering niet verplicht gesteld. Wanneer u echter een hypotheek aanvraagt voor de financiering van uw koophuis, eist de hypotheekverstrekker deze verzekering wel. Verder is het erg belangrijk om een opstalverzekering af te sluiten. U bent hierdoor bijvoorbeeld gedekt tegen brandschade.

Welke gegevens heb ik nodig voor de vergelijking van een opstalverzekering

Door ons ruime aanbod aan verzekeraars kunnen wij voor u de beste opstalverzekering aanbieden. U kan zelf de premies vergelijken op prijs en inhoud. Dit zorgt ervoor dat u de beste verzekering voor u kan selecteren. Er zijn zoals hierboven verschillende dingen van belang bij het afsluiten van een opstalverzekering. Daarom hebben wij van u de volgende gegevens nodig:

 • Gezinssamenstelling
 • Gewenste dekking
 • Postcode

Op welke basis wordt een opstalverzekering afgesloten

Bij het afsluiten van een opstalverzekering wordt er van de herbouwwaarde van de woning uit gegaan. De herbouwaarde is het maximale bedrag dat de verzekeraar uitkeert. Wanneer u woning totaal verwoest word zal dit uitgekeerd worden. De herbouwwaarde speelt dus een grote rol bij het vastgestelde verzekerde bedrag. De herbouwwaarde is het totale bedrag wat nodig is om de woning te herbouwen, op dezelfde plek en manier. Doordat de grond en de locatie niet verloren gaan hoef je deze niet mee te verzekeren. Dit is de reden dat de herbouwwaarde lager ligt dan de verkoopwaarde.

Opstalverzekering voor woningen met rieten dak

Met een rieten dak op uw woning is het risico op stormschade en brand verhoogd. Het is gelukkig voor u wel mogelijk om een opstalverzekering voor deze woning af te sluiten. Kijk echter voor het afsluiten van de verzekering wel even naar de voorwaarden. Er bestaat namelijk een mogelijkheid dat een aantal verzekeraars een hogere premie of andere voorwaarden heeft vanwege het hoge risico.

Wellicht ook interessant

Ludwig Financieel Advies