Wat zijn kosten koper?

Bij de aankoop van een woning word er vaak gesproken over de kosten koper. Wat zijn deze kosten eigenlijk en waaruit zijn deze opgemaakt?  In deze blog gaan we dieper in op de kosten koper en beantwoorden we de meest voorkomende vragen over de kosten koper.

Kosten koper wat zijn dat eigenlijk?

Kosten koper wordt vaak afgekort als k.k. en staat bij bijna elke woning advertentie.  De kosten koper zijn de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar te worden van de woning. Deze kosten bestaan uit de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigendomsakte en hypotheekakte. De gemiddelde kosten koper bedragen ongeveer zes procent van de woningwaarde. Hieronder gaan we verder in op de kosten waar u allemaal rekening mee moet houden.

Kosten koper 2020

Wanneer u een woning wilt kopen is het erg belangrijk om te weten hoeveel de kosten koper bedragen. Zoals hierboven genoemd bestaat de kosten koper uit 2 categorieën. De eerste is de overdrachtsbelasting en deze bedraagt in 2020 2% van de woningprijs. Verder bestaat deze ook uit de notariskosten voor de hypotheekakte bij een hypotheek van €250.000 komen deze meestal uit rond de €1000.

Wanneer de overdrachtsbelasting en de notariskosten bekend zijn, zijn de kosten koper voor 2020 eenvoudig te berekenen.

De kosten koper zijn niet de enige kosten die afgedragen moeten worden bij de aankoop van een woning. Om deze kosten in detail te berekenen is er veel informatie nodig over de woning zelf en de partijen die hierbij betrokken zijn.

Andere aankoopkosten

In de volksmond worden alle kosten die je bij het kopen van een huis hebt als kosten koper gezien. Naast de notariskosten en de overdrachtsbelasting gaat het dan onder andere om de volgende kosten:

Makelaarskosten

Via de makelaar word je begeleid bij het kopen en verkopen van de woning. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht die ook wel de makelaarscourtage worden genoemd. De courtage is vaak een percentage van de uiteindelijke koopprijs. Het percentage hiervan verschilt per makelaardij en hierin valt ook zeker te onderhandelen. Kijk daarom eerst goed naar de verschillende percentages om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk uit bent.

Bankgarantie

Bij de aankoop van je woning sluit je een koopovereenkomst. De partij die de woning verkoopt verlangt meestal dat jij als koper na ondertekening van de koopakte een bankgarantie stelt of een waarborgsom. Dit wordt gedaan om de verkoper meer zekerheid te geven dat je ook echt de woning gaat afnemen. De waarborgsom bedraagt meestal 10 procent van de koopprijs en dient binnen 2 week van ondertekening van de koopakte voldaan te worden.

Bemiddeling- en advieskosten

Voor de bemiddeling en het advies door een hypotheekadviseur dienen ook kosten te worden gemaakt. Ook heb je vaak te maken met bijbehorende verzekeringen waar premie voor moet worden betaald.

Kosten voor taxatie

Om een hypotheek te krijgen is er op een bestaande woning meestal een taxatierapport verplicht. Wanneer je de woning laat taxeren worden hiervoor taxatiekosten in rekening gebracht. Deze prijzen staan net als de makelaarskosten niet vast en verschillen per taxateur (soms zijn deze ook onderhandelbaar)

Kosten koper bij een nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning zitten de kosten koper weer anders. In de regel wordt een nieuwbouwwoning ”vrij op naam” gekocht. Mocht dit het geval zijn dan zijn de kosten, notariskosten en btw in plaats van de overdrachtsbelasting, bij de koopprijs inbegrepen.

Kan ik kosten koper meefinancieren

De kosten koper zijn meestal niet mee te financieren.  Dit is echter per situatie verschillend en dus zou hiervoor een analyse van uw huidige situatie gedaan moeten worden. Bent u benieuwd of dit in uw situatie van toepassing is neem dan gerust contact met ons op via de Ludwig Hypotheken een Verzekeren contactpagina om te kijken of u deze kosten kan mee financieren.

Persoonlijk advies

U weet nu dus met welke kosten u rekening moet houden bij de aankoop van een woning en u heeft meer kennis over kosten koper. Voor de aankoop van een woning raden wij u echter aan om hypotheekadvies aan te vragen. Hierdoor weet u precies wat u maximale hypotheek is en heeft u alle kosten op een rijtje.

Voor een hypotheekadvies kan u een vrijblijvend hypotheekadviesgesprek aanvragen bij Ludwig Hypotheken en Verzekeringen. U kan telefonisch met een van onze specialisten een afspraak plannen voor het gesprek.

 

 

 



Ludwig Financieel Advies