- juli 31, 2020
- Posted by: admin
- Categorie: Hypotheken

Bij het maken van de keuze voor een specfieke hypotheekrente is niet alleen de looptijd van belang. De hypotheek die je kiest is ook van belang bij rente-opslagen die geldverstrekkers toepassen. Er zijn dus duidelijke verschillen binnen de verschillende hypotheken maar hoe zit dat nou precies en wat kan u het beste kiezen? Aan het einde van deze blog heeft u meer kennis van de verschillende hypotheken en de mogelijkheden.
Er zijn grote verschillen binnen hypotheken. Zo heb je annuïtaire hypotheken, aflossingsvrije hypotheken en spaarhypotheken die zo ongeveer 7 jaar geleden veel werden afgesloten. Om u meer te informeren over de verschillen tussen de hypotheken zal ik deze in het kort voor u uitleggen.
Annuïtaire hypotheek:
Bij deze hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Het bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel hypotheekrente. Je betaald in het begin van de hypotheek meer rente en je lost weinig af. Aan het einde van de hypotheek betaal je juist minder rente en los je een groot bedrag af. Je maandlasten blijven dus de gehele hypotheek hetzelfde.
Voordelen van een annuïteiten hypotheek:
- Je bruto maandlasten blijven gelijk
- Aan het begin heb je veel hypotheekrenteaftrek
- Je hebt zekerheid dat je de hypotheek op tijd aflost.
Weetje: Bij een annuïteitenhypotheek heb je na ongeveer 22 jaar de helft van je hypotheek afgelost. De andere helft los je in de laatste acht jaar af.
Nadelen annuïteitenhypotheek:
- Je fiscale voordeel word steeds een beetje minder
- Je maandelijkse kosten lijken hoog omdat je gelijk begint met aflossen.
Aflossingsvrije hypotheek:
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je per maand een laag bedrag. Het lage bedrag komt doordat u alleen de rente betaald en niet aflost.
Het terug betalen van het geleende bedrag doet u pas als de hypotheek is geeindigd. In de meeste gevallen is dit na een periode van 30 jaar. Het terugbetalen van deze lening kan op verschillende manieren. Zo kan het door verkoop van de woning of bijvoorbeeld door spaargeld. Het is soms mogelijk om de aflossingsvrije hypotheek te verlengen, u stelt dan als het ware de datum van terug betalen uit.
Veel voorkomende denkfout: dat je de aflossingsvrijehyptotheek helemaal niet hoeft af te lossen en dat je alleen de rente betaald
Voordelen van een aflossingsvrije hypotheek
- U bepaald voor een groot gedeelte zelf wanneer en hoe u aflost
- Uw maandelijkse lasten zijn lager
Nadelen:
- U heeft kans op restschuld wanneer u de hypotheek niet af kan lossen
- Beperkte belastingsaftrek
- Zelf verantwoordelijk voor de planning van de aflossing
Linieaire hypotheek:
Bij de Linieaire hypotheek blijft het bedrag dat u betaald aan aflossing de gehele periode gelijk. De hypotheek heeft echter zijn naam te danken aan de linieaire daling in het af te lossen rente bedrag. Zo betaald u aan het begin van de hypotheek een hoog percentage aan rente en zal dit naarmate de periode vordert afnemen. Dit betekent ook dat je fiscale voordeel gedurdende de looptijd van de hypotheek afneemt.
Voordelen Lineaire hypotheek:
- Maandelijks bedrag aan aflossing blijft gelijk
- De hypotheekrente neemt gedurende de periode af
- Aan het begin van je looptijd
- Maandelijks gaat je hypotheekschuld naar beneden
Nadeel Linieaire hypotheek:
- Aan het einde van de looptijd heb je minder fiscaal voordeel.
Slot
Wanneer u deze blog goed heeft doorgenomen weet u nu de verschillen tussen de hypotheken en kan u waarschijnlijk al een lichtelijke keuze maken voor welke hypotheek u wilt gaan. Wij hopen u voldoende geïnformeerd te hebben.
Mocht u een hypotheekvoorstel ontvangen hebben en niet weten of u teveel betaald dan kan u altijd de gratis hypotheek check Ludwig financieel advies doen. Mocht u belang hebben bij een gratis advies gesprek over hypotheken dan kan u contact met ons opnemen via de contactpagina Ludwig financieel advies.