Welke leningen hebben invloed op je hypotheek

Zoals u misschien wel weet hebben leningen directe invloed op uw hypotheek. Hypotheekverstrekkers kijken naar je inkomsten en de vaste lasten die van toepassing zijn op uw situatie.  Het lenen van geld zorgt natuurlijk voor hogere vaste lasten, waardoor u recht hebt op een minder hoge hypotheek. Het is tenslotte wel altijd de bedoeling dat u genoeg financiële middelen blijft houden om rond van te komen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende leningen en hoe deze een rol spelen in de bepaling van uw hypotheek.

Leningen die invloed hebben op uw hypotheek

Zoals net genoemd heeft een lening invloed op uw hypotheek. Maar hebben alle leningen invloed op uw hypotheek of zijn er hier voorwaarden aan verbonden. Een schuld heeft pas invloed wanneer hier maandelijks geld voor betaalt word. U kan hierbij denken aan:

  • Consumptieve kredieten
  • Leaseautos
  • Studieschuld
  • Smartphones op afbetaling

Consumptieve kredieten

De consumptieve kredieten hebben directe invloed op uw hypotheek. De bekendste consumptieve kredieten zijn natuurlijk het doorlopende krediet en de persoonlijke lening. Een minder bekende variant is de roodstand op uw rekening en creditcardschuld. Bij deze schuld kijkt de bank niet voor welk bedrag u in het rood staat maar naar het limiet van uw rekening.

Maakt u nou bijna nooit van uw creditcard en staat u nooit in het rood. Het is dan slim om beide consumptieve kredieten op te zeggen. Dit scheelt namelijk in de berekening voor uw maximale hypotheek.

Leaseauto

De leaseauto is ook van invloed op uw hypotheek. Deze staat namelijk voor 65% van het totale leasebedrag ingeschreven bij het BKR. De bankt neemt 2% van dit bedrag mee als last en telt deze op bij uw vaste lasten. Hieronder zullen we een voorbeeld voor uw achterlaten om te berekenen wat voor invloed deze heeft op uw situatie.

Voorbeeld:

U betaald 48 maanden een bedrag van €300 per maand voor uw leaseauto. Het BKR registreert dan  €9360 (48 x €300= €14.400 x 65%= €9360) . De bank neemt hier vervolgens 2% van wat neer komt op een bedrag van €187,20 en deze worden berekend onder vaste lasten. Dit bedrag word maandelijks gerekend en hierdoor zorgt dit voor een grote last op uw maximale hypotheek.

Studieschuld

Ook de studieschuld is van toepassing op uw maximale hypotheek. Bij de studieschuld word gerekend met de totale studieschuld. Ook al heeft u al een gedeelte afgelost, het is het oorspronkelijk geleende bedrag wat telt. Wel word er onderscheid gemaakt tussen de prestatiebeurs en het oude leenstelsel.

Mocht u meer informatie willen over de invloed van de studieschuld op uw maximale hypotheek. Dan raden wij u aan om onze blog te lezen over de invloed van studieschuld op uw hypotheek.

Smartphone op afbetaling

U verwacht het waarschijnlijk niet maar zelfs een smartphone op afbetaling heeft invloed op uw hypotheek. Kosten voor bellen en internet worden natuurlijk afgetrokken van dit bedrag hierdoor word het bedrag precies gesteld op het bedrag van uw smartphone.

Hoe groot is de invloed van de leningen

De invloed van de leningen kan u eenvoudig berekenen. U kan dit doen door 2% van uw totale lening wordt namelijk afgetrokken van de maandlasten die u verantwoord kunt dragen. Bij een bedrag van €15.000 word er dus een bedrag van €300 per maand in mindering gebracht.

Slot:

Een lening heeft dus ten alle tijden invloed op uw maximale hypotheek. Het maakt dus daarom ook niet uit om welke lening het gaat. Zodra deze iedere maand een betaalverplichting word deze in minderen gebracht op uw maandelijkse bestedingsruimte. Hierdoor wordt ook u maximale hypotheek aangetast.

Ludwig hypotheken en verzekeringen adviseert daarom ook om nooit onnodig geld te lenen. Mocht u wel geld gaan lenen doe dit dan tegen een zo laag mogelijke rente. Hierdoor blijven uw maandlasten laag en heeft deze ook minder invloed op uw hypotheek.

 

 Ludwig Financieel Advies