Welke verzekeringen zijn nodig vanaf 18 jaar?

Wanneer uw kind of jijzelf een leeftijd van 18 jaar bereikt ben je officieel. Als je deze leeftijd hebt bereikt komen er een aantal extra verantwoordelijkheden kijken. Vanaf 18 jaar ben jij of is uw kind namelijk zelf financieel verantwoordelijk, je mag zelf gaan autorijden en je krijgt zelfs stemrecht. Hoe is dit eigenlijk geregeld met verzekeringen? Veranderd er hier ook wat aan de situatie of blijft deze hetzelfde als voorgaande jaren. In deze blog zetten we precies op een rijtje welke verzekeringen van belang zijn vanaf je 18e levensjaar

Autoverzekering

Wanneer uw kind 18 is mag deze indien hij/zij een rijbewijs in bezit heeft zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Het is dan de voornaamste optie om in de auto van u te gaan rijden. Wanneer dit het geval is raden wij u aan om contact met ons op te nemen om te kijken of er wat aangepast moet worden aan de verzekering. Dit is zeer belangrijk omdat u natuurlijk ook wil dat uw kind gedekt is tijdens deelname aan het verkeer.

Voor de aanschaf van een eigen auto is het tevens belangrijk om contact met ons op te nemen. We kijken hierbij samen wat de voordeligste optie voor u is en welke autoverzekering het beste past bij uw wensen.  Voor meer informatie over je eerste autoverzekering verwijzen we je door naar de blog over dit onderwerp.

Inboedelverzekering uitwonende

Op 18 jarige leeftijd besluiten veel kinderen om te gaan studeren buitenshuis. Wanneer uw kind het huis verlaat is het belangrijk dat hij/zij zelf een inboedelverzekering afsluit zodat deze inboedel ook verzekerd is.  Een inboedelverzekering dekt alle spullen in huis of in een studentenkamer tegen diefstal, stormschade en brand. De mate waarin dit gedekt is verschild per verzekering en welke dekking er gekozen is.

Voor het afsluiten van uw eerste inboedelverzekering zijn er wel een aantal gegevens nodig die u aan ons dient door te geven. Voor meer informatie over het afsluiten van uw eerste inboedelverzekering kan u deze blog lezen over het afsluiten van je eerste inboedelverzekering.

Zorgverzekering

Zodra je 18 wordt ben je niet meer meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Het is in Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben, daarom ben je dus verplicht om deze af te sluiten. De zorgverzekering moet ingaan op de eerste dag van de maand nadat iemand 18 jaar geworden is. Ben je bijvoorbeeld 18 januari jarig dan dient de verzekering 1 februari in te gaan.

Uitvaartverzekering

Het is vanaf 18 jaar mogelijk om je eigen uitvaartverzekering af te sluiten. Hoe jonger de persoon is bij het afsluiten van de uitvaartverzekering des te minder premie hij/zij hoeft te betalen. Het is mogelijk dat uw kind al meeverzekerd is op uw eigen uitvaartverzekering.  Het is in dit geval verstandig om te kijken of het niet voordeliger is als uw kind op zijn of haar eigen naam een uitvaartverzekering afsluit. Dit kan namelijk redelijk wat premie schelen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering verzekerd de schade die uw kind aanricht aan een ander.  Dit gaat niet alleen om materiële schade maar ook om letselschade. Wanneer u zelf een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan is uw kind tot zijn of haar 27e verjaardag meeverzekerd op uw polis.  Er is echter wel een voorwaarde die gesteld wordt: uw kind moet thuiswonend zijn of een uitwonende student zijn. Het is ten allen tijde verstandig om dit even te checken in uw polisvoorwaarden of dit ook bij uw verzekeringsmaatschappij van toepassing is.

Rechtsbijstandverzekering

Wanneer uw kind volwassen wordt, kan deze in een conflict betrokken raken. Dit kan in verschillende situaties zoals op het werk, in het verkeer maar bijvoorbeeld ook met de huisbaas van de studentenkamer. Wanneer uw kind een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten , kan hij/zij juridische hulp krijgen bij conflicten. Wanneer u zelf een rechtsbijstandsverzekering heeft dan kan uw kind na zijn/haar 18e verjaardag meeverzekerd blijven onder uw verzekering. Dit moet dan echter wel doorgegeven worden aan de verzekeringsmaatschappij.

Slot:

Ik hoop dat ik u voldoende heb geïnformeerd over de verzekeringen die uw kind het beste kan afsluiten na zijn/haar 18e verjaardag. Mocht u nog vragen hebben over een van deze verzekeringen of andere vragen die gericht zijn op de aanvraag van een hypotheek. Dan kan u gerust contact met ons opnemen via onze contactpagina LudwigFinancieelAdvies.

 

 Ludwig Financieel Advies