- augustus 24, 2020
- Posted by: admin
- Categorie: Verzekeringen

U heeft net nieuwe zonnepanelen aangeschaft om extra stroom op te wekken voor u zelf. Hoe zit het echter met het verzekeren van deze zonnepanelen? Is dit inbegrepen bij de opstalverzekering of bij een andere verzekering? Kan ik dit zelf aanpassen en zo ja wat moet ik hier voor doen? Dit zijn een aantal vragen die naar boven komen bij het verzekeren van zonnepanelen. Aan het einde van deze blog weet u meer over het verzekeren van zonnepanelen en wat hier allemaal bij komt kijken.
Eigen woning/huurwoning
Voor zonnepanelen op eigen woning is meestal geen extra verzekering nodig. De zonnepanelen vallen dan meestal onder de al bestaande opstalverzekering van de woning. Mocht u geen eigenaar van de woning zijn en toch zonnepanelen willen laten leggen, dan is het verstandig om te kijken of een extra verzekering nodig is. Mocht u een huurwoning bezitten en hierbij een inboedelverzekering hebben afgesloten dan is de de kans vrij groot dat de zonnepanelen niet gedekt zijn.
Wanneer u een eigen woning kan het alsnog een raadzaam idee zijn om bij uw verzekeringsmaatschappij te informeren naar de opstalverzekering in verhouding met de zonnepanelen. Dit verschilt namelijk per maatschappij. Verder is het erg belangrijk hoe de zonnepanelen gemonteerd zijn. De situatie is namelijk vaak zo dat als de zonnepanelen AAN het dak vast zitten valt deze onder de opstalverzekering. Wanneer deze er los op staan/ liggen vallen ze vaak niet onder het onroerend goed en is de kans dus groot dat ze niet onder de opstalverzekering gedekt zijn. Voor schuine daken kunnen er ook risico’s ontstaan aangezien deze op het dak zijn geklikt in plaats van vastgeschroefd. Check dus even goed bij uw verzekeringsmaatschappij of de zonnepanelen onder de verzekering valt.
Let op: Wanneer u zonnepanelen op het dak laat zetten is het belangrijk om de herbouwwaarde van uw opstalverzekering te verhogen met de waarde van de zonnepanelen. U zal dan echter wel meer premie gaan betalen, maar dit zal gaan om een kleine verhoging.
Diefstal
Zonnepanelen zijn door inbrekers erg makkelijk te demonteren zonder aantoonbare inbraakschade achter te laten. Het is dus lastig om deze tegen diefstal te verzekeren. De meeste verzekeringsmaatschappijen hanteren namelijk als voorwaarde dat er inbraakschade moet zijn. Ben er dus van op de hoogte dat de zonnepanelen wellicht niet verzekerd zijn aangezien er geen aantoonbare inbraakschade is. Om de kansen op diefstal zo klein mogelijk te maken raden wij u aan om de zonnepanelen te monteren op een plek waarop ze in het zicht staan. Hier is het risico voor de inbrekers namelijk het grootst.
Natuurrampen:
Er zijn een aantal verzekeringen die natuurrampen uit sluiten. Dit risico is met zonnepanelen namelijk het grootst. Een zeer zware storm of hagelstenen kunnen al voor schade zorgen op de zonnepanelen. Het is daarom belangrijk om te kijken hoe dit bij uw verzekeringsmaatschappij zit en misschien naar een andere te switchen als deze de dekking wel biedt.
Extra verzekering?
De premies op verzekeringen zijn vrij hoog, normaliter 0,25% van de factuurwaarde met een minimum van €50.- per jaar. Een voordeel hieraan is wel dat ze vrijwel alles dekken aan uw zonnepanelen. De schade bij natuurrampen en bij diefstal zonder inbraakschade wordt door deze verzekering meestal wel gedekt. Bovendien wordt de productieverlies bij uitval van de zonnepanelen ook gedekt.
Slot:
Wij hopen u meer op de hoogte hebben gesteld van de verzekering van zonnepanelen en de risico’s die hierbij komen kijken. Mocht u niet precies weten of uw zonnepanelen zijn verzekerd kan u gerust contact met ons opnemen. Voor onze contactgegevens kan u onze contactpagina Ludwig Financieel Advies bekijken.